Головна » 2019 » Березень » 1 » У Новгородківському лісництві ведуть боротьбу з кореневою губкою.
14:33
У Новгородківському лісництві ведуть боротьбу з кореневою губкою.

Працівники Новгородківського лісництва ДП «Компаніївський лісгосп» зіштовхнулися із серйозною проблемою хвороб соснових насаджень. Дереворуйнівний гриб коренева губка – небезпечний збудник кореневих гнилей хвойних порід, останніми роками все більше і частіше дає про себе знати. Загальна площа осередків шкідників і хвороб лісу в лісових насадженнях лісництва на даний момент складає 478 га, з них кореневою губкою уражено 35,5 га.

Окрім екологічної шкоди, сосновий паразит призводить до значних економічних втрат. У лісовому насадженні в кварталі 14 на площі 10,4 га кілька років тому вже було проведено вибіркову санітарну рубку – були забрані пошкоджені всихаючи дерева. Але процес продовжується і шлях порятунку у лісівників один – видаляти хворі дерева та створювати на їх місці нові, листяні, насадження які не будуть хворіти цією хворобою.

За заключеннями спеціалістів служби лісозахисту в Новгородківському лісництві насадження сосни звичайної на плоші 4.0 га, вік якого 60 років, потребувало негайного втручання. Дерева, уражені хворобою, потрібно було ліквідувати і тому в 2019 році тут призначено суцільну санітарну рубку. В лісництві запланували проведення санітарної рубки на перший квартал поточного року з тим, щоб у весняну лісокультурну кампанію заліснити звільнену ділянку. Заліснення буде проведено в максимально стислі терміни, враховуючи тип умов місцезростання, головну лісоутворюючу породу та за технологіями, що перешкоджають розвитку патологічних наслідків хвороб лісових насаджень.

На сьогодні санітарну рубку на площі 1,9 завершено. Йде реалізація заготовленої деревини споживачам, одночасно проводиться очищення ділянки від порубкових рештків і підготовка грунту під створення лісових культур.

Так працівники Новгородківського лісництва з метою запобігання розвиткові патологічних процесів у лісі своєчасно проводять санітарно-оздоровчі заходи. Лісівники професійно лікують ліси, замінюють лісові породи, де це потрібно, але ніколи не заподіюють шкоди навколишній природі проведенням призначених рубок.

Андрій Бабичевський,

лісничий Новгородківського лісництва.

 

Переглядів: 343 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: