Головна » 2020 » Липень » 8 » У зоні особливої уваги лісівників – догляд за лісовими культурами на зрубах
10:41
У зоні особливої уваги лісівників – догляд за лісовими культурами на зрубах

 

За вимогами чинного лісового законодавства відтворити ліс на місці суцільних зрубів  необхідно протягом одного-двох років. Такий період обумовлений необхідністю підготовки ґрунту та інших заходів для садіння лісу або сприянню його природному поновленню. Основне правило: всі зруби повинні бути заліснені.

В Кіровоградському лісництві ДП «Компаніївський лісгосп» традиційно всі ділянки суцільних зрубів повністю відновлюють молодим лісом протягом одного року з тим, щоб мінімізувати витрати на підготовку грунту – не дати можливості ділянці зарости бур`янами і порослю малоцінних порід.

Цьогорічної весни в лісництві лісовідновлення проведено на площі 1,2 га, ще на 10,5 га проведено сприяння природному поновленню. 

Традиційно літньої пори лісівники акцентують увагу на доглядах за лісовими культурами. Доглядів потребують не лише однорічні, а й дворічні та трирічні культури. Практично навіть до пятирічного віку всі молоді культури потребують особливої опіки, щоб їх не заглушили бур’яни.  Таких ділянок, які потребують доглядів в поточному році в лісництві  12,5 га. Кожну площу кілька разів за літо потрібно пройти з сікором, щоб вберегти їх від забур’янення.

 

Догляд за молодими лісовими культурами  в лісництві проводять Іван Семакін та Володимир Молчанов. Обидва працівники вже досвідченні лісокультурники,  мають напрацьований досвід прополювання ручним інструментом в рядах культур і прокошування міжрядь з допомогою сікорів. Червневі дощі спричинили інтенсивний ріст трав’яної та чагарникової рослинності, що вимагало на окремих ділянках проведення повторних термінових  агротехнічних доглядів. Так, на   цьогорічному рахунку чоловічої лісокультурної бригади Кіровоградського лісництва вже 16.2 га доглянутих молодих лісів.

 

Так день за днем трудяться  працівники Кіровоградського лісництва, плекають рукотворні ліси Кіровоградщини для майбутніх поколінь.

 

Яна Прозор,

помічник лісничого Кіровоградського лісництва

Переглядів: 221 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: