Головна » 2018 » Квітень » 11 » Учні шкільного лісництва "Зелена планета" нагадали правила пожежної безпеки в лісі
10:31
Учні шкільного лісництва "Зелена планета" нагадали правила пожежної безпеки в лісі

 

З настанням тепла, та ще й у свята, багато людей йдуть відпочивати до лісу. Тож вихованці учнівського лісництва КЗ "Компаніївське НВО" нагадали учням закладу прості правила поводження в природі, щоб не сталося лісової пожежі.
У ЛІСІ НЕПРИПУСТИМО:
– користуватися відкритим вогнем;
– залишати промаслений або просочений горючими речовинами обтиральний матеріал;
– заправляти пальним баки двигунів, використовувати несправні машини, палити або користуватися відкритим вогнем поблизу машин, що заправляють пальним;
– залишати пляшки або осколки скла, тому що вони здатні спрацювати як запалювальні лінзи;
– випалювати траву під деревами, на лісових галявинах, прогалинах, а також стерню на полях, у лісі;
– розводити багаття у хвойних молодняках, лісосіках, у місцях з сухою травою, під кронами дерев, а також на ділянках ушкодженого лісу.
Природні пожежі, особливо лісові, часто стають справжнім лихом. Згоряють величезні площі лісових масивів, знищуються заповідники, а часом і цілі екосистеми. Будь пожежа в лісі – це не безпричинне лихо. Іноді випадкова блискавка підпалює ліс, але набагато частіше – людина!
З пожежами в атмосферу викидається величезна кількість шкідливих речовин: вуглекислий газ, чадний газ і окис азоту. Від подібного задимлення страждають жителі міст і селищ, розташованих у безпосередній близькості з лісовими масивами.
Особливо небезпечно задимлення повітря для літніх людей, дітей першого року життя і новонароджених. У останніх, під дією диму, збільшується частота вроджених вад серця і захворювань органів дихання.
Люди самі стають причиною переважної більшості загорянь в лісах та лісопаркових зонах. В суху погоду і при сильному вітрі низова пожежа може швидко перерости у верховій, коли вогонь поширюється на крони дерев.
Верхову пожежу загасити практично неможливо. У більшості випадків вдається лише стримувати їх ціною величезних зусиль, в очікуванні сильних дощів.
Коли виникла пожежа - відлік часу для правильного прийняття рішення вимірюється секундами.
Якщо ви опинилися у осередку пожежі:
• не панікуйте та не тікайте від полум'я у протилежний від вогню бік, а долайте крайку вогню проти вітру, закривши голову і обличчя одягом;
• з небезпечної зони виходьте швидко, перпендикулярно напряму розповсюдження вогню, закривши голову і обличчя одягом;
• остерігайтеся високої температури та задимленості;
• якщо втекти від пожежі неможливо, то вийдіть на відкриту місцевість, ввійдіть у водойму або накрийтесь мокрим одягом і дихайте повітрям, що знаходиться низько над поверхнею землі - повітря тут менш задимлене, рот і ніс при цьому прикривайте одягом чи шматком будь-якої тканини;
• будьте обережні в місцях горіння високих дерев, вони можуть завалитися та травмувати вас;
• під час гасіння пожежі, не відходьте далеко від доріг та просік, не випускайте з поля зору інших учасників гасіння пожежі, підтримуйте з ними зв'язок за допомогою голосу;
• особливо будьте обережні у місцях торф'яних пожеж, враховуйте, що там можуть створюватися глибокі вирви, тому пересувайтеся, по можливості, перевіряючи палицею глибину прошарку, що вигорів;
• після виходу із осередку пожежі повідомте місцеву адміністрацію та аварійно-рятувальні підрозділи про місце, розміри та характер пожежі.
Пам'ятайте, що саме людська безвідповідальність часто призводить до знищення сотень гектарів лісу!

Переглядів: 714 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: