Головна » 2019 » Серпень » 16 » Захист лісу від шкідників та хвороб
10:32
Захист лісу від шкідників та хвороб

Важливим напрямком діяльності, який також потребує здійснення комплексу організаційних та практичних заходів на рівні центрального і територіальних органів, є захист лісів від шкідників і хвороб та іншого негативного впливу.

Загальна площа всихання насаджень у підприємствах галузі за 2018 рік становить близько 440 тис. га, з яких сосна звичайним 243 тис. га, ялина європейська 26 тис. га, дуб звичайний 107 тис. га та інші насадження 64 тис. га.

У минулому найбільше страждали від шкідників лісу штучно створені ліси на Півдні і Сході України, але останнім часом, у зв’язку зі сприятливими кліматичними умовами, розповсюдження шкідників і хвороб лісу охопило всю територію України.

Роботи із захисту лісу в Україні здійснює спеціалізована лісозахисна служба, діяльність якої координується Держлісагентством. Вона організована на базі семи державних спеціалізованих лісозахисних підприємств.

До завдань зазначеної служби входять нагляд, облік шкідників і хвороб лісу, проведення лісопатологічних обстежень, призначення та проведення лісозахисних заходів, методична допомога працівникам державної лісової охорони на місцях.

Пріоритетним напрямком діяльності лісозахисної служби є розробка та впровадження у практику біологічних засобів боротьби зі шкідливими комахами. Такі засоби не шкідливі для людини та довкілля і застосовуються в густозаселених районах України і в лісах, де використання хімічних засобів боротьби заборонено. Цим напрямком активно займається державне спеціалізоване лісозахисне підприємство «Харківлісозахист».

Винищувальні заходи боротьби в осередках шкідників лісу проведено на площі 7,2 тис. га, з яких 4,9 тис. га в лісах підвідомчих підприємств, в т.ч. по видах шкідників:

- сосновий п’ядун – 3,7 тис. га;

- зірчастий та червоноголовий пильщики – ткачі – 1,5 тис.га;

- рудий сосновий пильщик – 1,5 тис. га;

- звичайний сосновий пильщик – 0,5 тис. га.

З метою розширення асортименту безпечних для довкілля препаратів та визначення їх ефективності в боротьбі із шкідниками і хворобами лісу лісозахисною службою постійно проводяться випробовування нових препаратів.

Динаміка площ всихання насаджень Держлісагентства (тис. га)

 

Обсяги проведення винищувальних заходів боротьби проти шкідників лісу (тис.га)

 

Більше про проблему масового всихання лісів України, або так званої біологічної пожежі, можна прочитати тут:

В останні роки спостерігається значне збільшення обсягів всихання соснових лісів Полісся

Лісівники вживають всіх заходів для боротьби з масовим всиханням лісу, - Володимир Бондар (ФОТО + ВІДЕО)

Лабораторне обладнання з Туреччини допоможе упереджувати поширення "біологічної пожежі", - Володимир Бондар на Харківщині (ВІДЕО)

Інформаційно-аналітичні матеріали до науково-практичної конференції з питань напрацювання заходів попередження поширення шкідників і хвороб лісу (18.05.2018)

 

Міжнародна конференція щодо всихання соснових лісів: законодавчі обмеження в Україні блокують боротьбу з "біологічною пожежею"(12-13 червня 2019 р.)

З матеріалами та тезами доповідей можна ознайомитися ТУТ

Проект Резолюції Міжнародної конференції: просити Уряд України ініціювати питання щодо внесення відповідних змін і доповнень стосовно оперативного прийняття управлінських рішень, спрямованих на локалізацію осередків всихання та формування біологічно стійких насаджень

Володимир Бондар про Міжнародну науково-практичну конференцію щодо всихання соснових лісів (ВІДЕО)

Білоруський науковець про сезон тиші у лісах (ВІДЕО)

Лісові підприємства Німеччини самі приймають рішення про проведення санітарних рубок (ВІДЕО)

Досвід Австрії: Якщо вчасно не прибрати хворі дерева - економічні втрати будуть в 5 разів більші (ВІДЕО)

Ми можемо втратити екологічну складову наших лісів, - Петро Лакида (ВІДЕО)

Науковець з Білорусі Олександр Ковалевич про проблему всихання лісів (ВІДЕО)

Учасники Міжнародної конференції радили українській владі, як рятувати ліс (ВІДЕО)

Відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Соснові ліси: сучасний стан, існуючі проблеми та шляхи їх вирішення»

 

За посиланням: 

http://dklg.kmu.gov.ua/forest/control/uk/publish/article?art_id=118935&cat_id=118934

Переглядів: 306 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: