Головна » 2015 » Січень » 16 » Збережемо легені планети!
14:27
Збережемо легені планети!

Компаніївський район небагатий на ліси ,але вони дуже різноманітні. Коли, стомившись від міської метушні, можна хоча б на годинну зануритись у царство природи, побавити себе співом птахів, запахом хвої чи шелестінням листя, пройтися лісовими стежками, відчути себе на одинці з природою. А яке задоволення – взяти кошик і вирушити по гриби та ягоди…Тому і ставитися до лісу необхідно дбайливо. Бо він, як усе живе, потребує піклування. Це лише на перший погляд: росте собі і росте. А скільки треба докласти зусиль, щоб забезпечити йому здоровий і правильний догляд…

Ліс – це зелені легені планети, джерело життєдайного кисню. Жаль, що багато людей цього не розуміють, і над нашим зеленим другом все частіше зависає вбивча сокира.

Самовільні рубки призводять до низки негативних соціальних, економічних і екологічних наслідків та безпосередньо впливають на добробут місцевого населення.

Керуючись лісовим  законодавством,  державна лісова охорона постійно  здійснює контроль  за станом ведення лісового господарства в лісовому фонді. Працівники лісництв,  насамперед лісничі, їх помічники, майстри  лісу є  службовими особами, що здійснюють щоденний контроль за  охороною  та  збереженням  лісів, безпосередньо  виявляють  лісопорушення  та  складають  відповідні документи для притягнення правопорушників до відповідальності, в т.ч. і до матеріальної.

Згідно додатку № 1 до постанови Кабінету Міністрів України від 23.07.2008р. № 665 „Про затвердження такс для обчислення шкоди, заподіяної лісу”, за самовільно зрізане дерево діаметром в пеньку до 10см. шкода на даний час з врахуванням індексів інфляції становить 66,17грн., за самовільно зрізане дерево діаметром в пеньку 26,1-30см. шкода становить 1701,18грн., згідно додатку № 1 до постанови Кабінету Міністрів України від 24.07.2013р. № 541 „Про затвердження такс для обчислення шкоди, заподіяної порушенням законодавства про природно-заповідний фонд” за самовільно зрізане дерево на території ПЗФ діаметром в пеньку до 10см. шкода на даний час з врахуванням індексів інфляції становить 88,41грн., за самовільно зрізане дерево діаметром в пеньку 26,1-30см. шкода становить 2122,56грн.. На винних осіб  у вчиненні самовільної рубки дерев відповідно до ст. 65 КУпАП накладається штраф в сумі від 85грн. до.170грн.,та нараховується шкода заподіяна лісу відповідно до вище вказаних постанов КМУ.

За наших днів охорона лісу залежить тільки від нас самих, і саме від нас залежить, що ми передамо у спадок своїм нащадкам: буйно-зелені ліси й повноводні ріки, чи безмежні простори спустошеної землі.”

Майстер лісу Балабушка Н.В.

 

 

 

Переглядів: 533 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: