Головна » 2014 » Березень » 3 » «Збережи Україні квіти - не руйнуй первоцвіти»
11:17
«Збережи Україні квіти - не руйнуй первоцвіти»

Щороку з середини лютого до кінця травня у Кіровоградській обл.., як і в інших областях України, відбувається торгівля рідкісними видами ранньоквітучих рослин. Більшість з них знаходяться під загрозою знищення та занесені до Червоної книги. Обсяги торгівлі цими рослинами, особливо на свята - День Святого Валентина (14 лютого), День захисника Вітчизни (23 лютого), 8 березня та Великдень - набирають злочинного характеру. Ранній термін цвітіння таких видів рослин, як горицвіт весняний,, підсніжник білосніжний, шафран Гейфеля, проліска лісова, мишачий гіацинт, гусяча цибулька жовта, рябчик шаховий тощо призводить до того, що збут цих рослин виходить далеко за межі їх ареалу.


Прогулянка до лісу ранньої весни - просто спокуса. Але не поспішайте рвати це чудо! Збирання первоцвітів не дає рослинам можливості утворити насіння, пошкоджуються сусідні квіти, ламаються стебла і бруньки. Квітка первоцвіту у вазі - полонянка, приречена на загибель.

Працівники лісової охорони закликають не знищувати рідкісні види ранньоквітучих рослин заради власної наживи , примхи насолодитися їх запахом і красою лише на декілька днів .


З метою збереження ранньоквітучих видів рослин кожного року в області проводиться екологічна акція «Первоцвіт». Завдання акції - привернути увагу громадськості до проблеми охорони ранньоквітучих лісових рослин і спрямувати зусилля учнів, молоді, пересічних громадян на практичні дії щодо захисту первоцвітів. Дуже важливою складовою акції «Первоцвіт» є пропаганда відмови від купівлі первоцвітів. Відповідальність за порушення законодавства у сфері охорони, використання та відтворення рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення, видів рослинного світу, занесених до Червоної книги України тягне за собою накладення штрафу на громадян від 20 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно добутого і на посадових осіб - від 30 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно добутого.

Кожен з нас повинен усвідомити, що перші весняні квіти відіграють важливу роль в житті природного угрупування, є їх невід'ємною частиною і потребують людського захисту. . Головне - не зривати ранньоквітучі рослини і не купувати їх..

 Майстер лісу Компаніївського лісництва Н.Балабушка

Переглядів: 1931 | Додав: Юлия | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: