Головна » 2019 » Лютий » 19 » Здоров’я лісу – постійна турбота лісівників
10:15
Здоров’я лісу – постійна турбота лісівників

$IMAGE1$

Останнім часом в Україні спостерігаються випадки масового всихання лісових насаджень та зараження деревостанів шкідливими комахами та хворобами лісу.

В ДП «Компаніївський лісгосп загальна площа осередків шкідників і хвороб лісу в лісових насадженнях на даний момент складає 2984 га.

Для приведення лісів до належного санітарного стану на підприємстві проводяться санітарно-оздоровчі заходи з метою збереження стійкості насаджень, запобігання розвиткові патологічних процесів у лісі, зменшення шкоди, що завдається шкідниками, хворобами, та стихійними природними явищами.

До санітарно-оздоровчих заходів належать: вибіркові санітарні рубки; суцільні санітарні рубки; ліквідація захаращеності; запобігання виникненню та поширенню осередків шкідників і хвороб лісу; захист заготовленої деревини від шкідників та хвороб.

Санітарно-оздоровчі заходи проводяться на основі відповідних планів, які складаються щорічно на основі матеріалів лісовпорядкування, санітарних та лісопатологічних обстежень, з урахуванням специфіки, ступеня і періоду пошкодження насаджень, біології деревних порід, шкідників та збудників інфекційних хвороб. За результатами обстеження, лісові насадження призначаються до рубки.

Площа осередків хвоєгризущих шкідників (рудий сосновий пильщик) на початок 2019 року становить 136 га.

Хворобами стовбурів та коренів дерев компаніївські ліси хворіють на загальній площі 2806 га, в т ч потребують заходів боротьби у 2019 році – на площі 4 га ( коренева губка).

САНІТАРНІ РУБКИ

 

Лісництво

Суцільні рубки

Вибіркові рубки

Площа,

га

Запас,що вибирається, куб. м

Площа,

га

Запас, що вибирається, куб. м

Проведено у 2018 році

Компаніївське

 

 

27.1

378

Новгородківське

3.2

755

15.6

414

Кіровоградське

 

 

40.1

819

Разом:

3.2

755

82.8

1611

Проект плану на 2019 рік

Компаніївське

 

 

29

321

Новгородківське

4

1365

16

658

Кіровоградське

 

 

51

951

Разом:

4

1365

96

1930

У боротьбі з шкідниками лісу велику роль відіграють комахоїдні птахи: шпак, синиця, соловей, зозуля, славка, дрімлюга, ластівка, одуд, дятел та ін.. Особливо корисними є дятел і синиця, які живуть у наших лісах весь рік.

Велику користь приносять хижі комахи, які знищують комах-шкідників – особливо активною є рижа мурашка, яка швидко розмножується і поїдає гусінь.

Птахів приваблюють чагарники, дорослі плодово-ягідні породи. Їх лісівники спеціально висаджують на узліссях, днищах ярів галявинах при створенні нових захисних лісових насаджень. У цих заростях птахи знаходять і дім і стіл.

Працівники Компаніївського лісгоспу створюють сприятливі умови для лісових санітарів: огороджують мурашники, залишають старі дуплясті дерева та розвішують штучні шпаківниці і синичники. У 2019 році лісова охорона лісгоспу розвісить 250 штучних гнізд для птахів на загальній площі лісових насаджень – 400 га.

 

Ольга Артеменко,

Інженер лісового господарства ДП «Компаніївський лісгосп»

 

Переглядів: 345 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: