Головна » 2018 » Червень » 21 » Зелене живцювання – це додаткові фінансові надходження лісгоспу
10:24
Зелене живцювання – це додаткові фінансові надходження лісгоспу

З метою збільшення асортименту декоративних порід, що вирощуються в лісництвах Компаніївського лісгоспу для реалізації населенню регіону, працівники Кіровоградського лісництва розпочали проведення робіт по літньому зеленому живцюванню. Для живцювання використовують такі декоративні породи: ялівці (козацький, китайський скельний); туї західні ( Глобоза, Голден Глоб; колоновидна); спірея японська, форзиція європейська, верба Матсудана; барбариси (звичайний, Тунберга); самшит вічнозелений.

Робота по живцюванню кропітка та вимагає витримки і терпіння. Спочатку працівники лісництв нарізають живці з маточних дерев, потім витримують їх у стимуляторах коренеутворення 18-20 годин і тільки після цього висаджують у теплиці. За науковими рекомендаціями роботу по нарізанню живців лісівники проводять рано вранці у похмуру погоду.

На території ДП «Компаніївський лісгосп» тепличне господарство нараховує 2 теплиці у Кіровоградському лісництві, загальною площею 140м², де вирощується 12 видів хвойних та листяних укорінених живців загальною кількістю 2,6 тис. штук. У теплицях проведено туманне зрошування, що дає позитивний ефект для укорінення рослин. Цьогоріч плануємо заживцювати не менше 2 тис. штук 14 порід дерев та чагарників.

Крім того, у шкільних відділеннях лісових розсадників сьогодні вирощується 3 тис. штук саджанців декоративних порід.

Для степового, не ресурсного, Компаніївського лісгоспу фінансові надходження від реалізації декоративних саджанців, вирощених шляхом живцювання, суттєво допомагають виживати – зберігати посаджені і вирощувати нові ліси – у складні періоди відсутності державної бюджетної підтримки.

Сергій Леонтьєв,

Інженер лісових культур

ДП «Компаніївський лісгосп»

 

Переглядів: 507 | Додав: Юлия | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: