Головна » 2018 » Серпень » 7 » ЯК ВІДНОВИТИ УКРАЇНСЬКІ ЛІСИ І ВБЕРЕГТИ ЇХ ВІД ПОЖЕЖ
14:49
ЯК ВІДНОВИТИ УКРАЇНСЬКІ ЛІСИ І ВБЕРЕГТИ ЇХ ВІД ПОЖЕЖ

Про дерева-«агресори», пожежний менеджмент по-американськи і кліматичні зрушення

                                           

Як зберегти українські ліси? Інтерес до цієї теми підігрітий не тільки гострими політичними і галузевими дискусіями навколо незаконного експорту деревини, а й погодними умовами. Період високих температур на тлі відсутності дощів породжує високу пожежонебезпеку в лісових масивах. Станом на сьогодні в семи областях країни оголошена підвищена мобілізація сил МНС, а пожежної небезпеки присвоєно найвищий — п’ятий — рівень. Катерина Норенко, аналітик МБО «Екологія — Право — Людина», розповіла iAgro, які заходи слід застосовувати для захисту і відновлення лісових насаджень, які помилки допускаються в Україні, і привела як приклад американський досвід.

Дві головні небезпеки для будь-яких лісових масивів — це вирубка без заповнення і пожежі. В обох випадках українські реалії викликають тривогу.

Якщо проводиться рубка головного користування, то, за правилами, ця ділянка не може залишатися без заліснення. Але в тому, як воно відбувається в Україні, є суттєві недоліки.

Не завжди використовуються природні українські породи. Зараз йде масове заліснення червоним дубом. Це дерево завезено з Америки, воно не характерно для України. Червоний дуб має великий негативний вплив на тутешні ліси. Так, у нього велика швидкість росту, кубатура деревини виходить більше, він не хворіє. Але він виділяє в грунт речовини, через які під ним зовсім нічого не росте. І в підсумку витісняє всю природну рослинність, але активно розвивається сам. З роками буде все важче зупинити даний процес, і в цьому велика небезпека.

Пожежі в лісах — теж величезна проблема. Але їх не можна оцінити однозначно. Вони залежать від багатьох чинників, в тому числі — від кліматичних характеристик регіону.

У західних країнах є цілий напрям роботи з лісовим господарством — «менеджмент пожеж». Наприклад, у США дуже багато наукових розробок саме на цю тему. Там навіть є така форма корекції лісових насаджень, як цілеспрямовані пожежі. Вони проводяться для зменшення запасу мертвої деревини до певного рівня. Є і розробки про те, як вести лісове господарство, щоб зменшити пожежний фактор.

Україна в цьому напрямку сильно відстає. У тих же США враховується, як змінюються кліматичні умови по широтах. Там, коли роблять висадки дерев, висаджують їх на більшій відстані один від одного, ніж було раніше. В результаті саджанці не будуть заважати одне одному, а в посуху на одне дерево доведеться більше вологи. Таким чином дерева зможуть і чинити опір несприятливим кліматичним умовам, і будуть більш стійкі до пожеж.

Ті дерева, які раніше садили південніше, зараз висаджують північніше. Завдяки збільшенню середньорічних температур вони добре приживаються і розвиваються. Те ж саме — і з висотною зональністю. Дерева, які раніше були на рівнині, починають потроху піднімати вгору по схилу гір.

Такі, здавалося б, незначні заходи призводять до того, що лісистість зберігається, а пожежі завдають меншої шкоди. В Україні всього цього, на жаль, ще немає. Тому нам так необхідно вивчати і впроваджувати зарубіжний досвід.

Автор: Катерина Норенко 

 

За посиланням https://agroinsider.com.ua/2018/08/06/yak-vidnoviti-ukra%D1%97nski-lisi-i-vberegti-%D1%97x-vid-pozhezh/

Переглядів: 328 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: