Головна » 2016 » Березень » 11 » Не зривайте первоцвіти!
10:58
Не зривайте первоцвіти!

Весна! Пора року, яку ми з нетерпінням чекаємо. Земля прокидається зі сну!

         Життя починає вирувати і вабити людей на природу, до лісу, у поле, де свіжий подих весни, блакитне небо, веселий гомін джерельних вод та безмежжя простору. Та найбільше манять до себе оті маленькі яскраві перші весняні барви – квіти-первоцвіти. Пробившись через ґрунтову товщу, а іноді, через сніжний килим, вони прийшли вітати весну і людину.  Вони надихають людей на красу, очищують душу і розчулюють серце.

А найбільше радіємо, коли з-під землі починають виглядати проліски. Перше, що хочеться зробити із цим білосніжним дивом, — підійти і зірвати. Але коли рука тягнеться за ним, ми навіть не підозрюємо, на яку небезпеку наражаємо природу, бо хочемо вдихнути чарівний аромат і насолодитися прекрасною миттю. Зірвемо ще кілька квіточок — і зберемо букетик, який поставимо у вазу. Мине кілька днів і викинемо його на смітник. То яка з цього користь?

Весняні квіти є досить уразливими. За короткий термін вони мають встигнути вирости, відцвісти, утворити насіння, зробити запас поживних речовин. І якщо ми перериваємо розвиток рослини, на другий рік можемо не знайти її там, де зірвали.

Первоцвіти – дивовижні рослини, які пристосувались цвісти тоді, коли в лісі на деревах ще нема листя, і кожен теплий сонячний промінчик доходить до самої землі. Підсніжник складчастий, підсніжник звичайний (білосніжний), сон-трава, шафран сітчастий, цибуля ведмежа, вовчі ягоди пахучі, тюльпан дібровний, проліски дволиста та сибірська, ряст порожнистий та ущільнений, горицвіт весняний, конвалія – це не повний перелік первоцвітів, що зустрічаються в області. Всі ці рослини знаходяться на межі зникнення,  більшість з них занесена до Червоної книги України.

Збирання первоцвітів дуже шкідливе для природи тим, що не дає можливості рослинам утворити насіння. До того ж пошкоджуються сусідні квітки, ламаються стебла та бруньки. Масовий збір первоцвітів знижує чисельність їх популяцій.

Згідно чинного законодавства, здійснюючи торгівлю рідкісними та зникаючими видами рослин та їх частинами, громадяни порушують закони України: "Про рослинний світ", "Про охорону навколишнього природного середовища", "Про Червону Книгу України". Відповідальність за порушення законодавства у сфері охорони, використання та відтворення рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення, видів рослинного світу, занесених до Червоної книги України тягне за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно добутого і на посадових осіб – від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно добутого.

Кожен з нас повинен усвідомити, що перші весняні квіти відіграють важливу роль в житті природного угрупування, є їх невід’ємною частиною і потребують нашого захисту. Головне – не зривати ранньоквітучі рослини і не купувати їх.

Лісова охорона Компаніївського лісгоспу закликає усіх відвідувачів лісів нашого краю  проявляти екологічну свідомість – не купувати, не продавати і просто не зривати весняних квітів, що стане значним вкладом у збереження  природи рідної землі.

Прес-служба ДП «Компаніївський лісгосп»

 

 

Переглядів: 433 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: