Головна » 2014 » Червень » 18 » Охорона лісів від самовільних рубок !
11:22
Охорона лісів від самовільних рубок !

На сьогодні актуальною залишається проблема самовільних рубок лісу. Ми нажаль продовжуємо нищити природне середовище, по великому рахунку не усвідомлюючи, що поза ним людина існувати не може.. Самовільні рубки призводять до низки негативних соціальних, економічних і екологічних наслідків та безпосередньо впливають на добробут місцевого населення.

 Щодо самовільної вирубки лісу, то під цим поняттям розуміють один з видів незаконної рубки, а саме - рубку дерев без наявності дозволу (лісорубного квитка ,який видається згідно зі ст. 69 Лісового кодексу).

.Керуючись лісовим  законодавством,  державна лісова охорона постійно  здійснює контроль  за станом ведення лісового господарства в лісовому фонді. Працівники лісництв,  насамперед лісничі, їх помічники, майстри  лісу є  службовими особами, що здійснюють щоденний контроль за  охороною  та  збереженням  лісів, безпосередньо  виявляють  лісопорушення  та  складають  відповідні документи для притягнення правопорушників до відповідальності, в т.ч. і до матеріальної.

Згідно додатку № 1 до постанови Кабінету Міністрів України від 23.07.2008р. № 665 „Про затвердження такс для обчислення шкоди, заподіяної лісу”, за самовільно зрізане дерево діаметром в пеньку до 10см. шкода на даний час з врахуванням індексів інфляції становить 66,17грн., за самовільно зрізане дерево діаметром в пеньку 26,1-30см. шкода становить 1701,18грн., згідно додатку № 1 до постанови Кабінету Міністрів України від 24.07.2013р. № 541 „Про затвердження такс для обчислення шкоди, заподіяної порушенням законодавства про природно-заповідний фонд” за самовільно зрізане дерево на території ПЗФ діаметром в пеньку до 10см. шкода на даний час з врахуванням індексів інфляції становить 88,41грн., за самовільно зрізане дерево діаметром в пеньку 26,1-30см. шкода становить 2122,56грн.. На винних осіб  у вчиненні самовільної рубки дерев відповідно до ст. 65 КУпАП накладається штраф в сумі від 85грн. до.170грн.,та нараховується шкода заподіяна лісу відповідно до вище вказаних постанов КМУ.

Повідомляємо, що на даний час відпускна ціна І кбм. дров твердої породи становить 135 грн., дров хвойної і м’ягколитяної породи – 105грн

Тож порівняйте ціну дров і суму нарахувань за самовільну рубку дерев і зробіть висновок, що вигідніше- придбати дрова чи самовільно зрізати дерево і мати неприємності.

Майстер лісу Балабушка Н.В.

Переглядів: 751 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: