Головна » 2016 » Березень » 2 » Примноження і збереження лісів степової зони є важливою необхідністю.
09:49
Примноження і збереження лісів степової зони є важливою необхідністю.

Кіровоградщина небагата своїми лісами. Тому для підвищення добробуту, благополуччя рідного краю, припинення забруднення природи, захисту землі від ерозії, одержання високих і сталих врожаїв сільгоспкультур на наших неперевершених чорноземах, збільшення лісистості території нашої області та збереження існуючих лісонасаджень є важливою життєвою необхідністю.

Державним підприємством «Компаніївське лісове господарство», яке у 1968 році створювалось як лісомеліоративна станція, за роки діяльності створено понад 17 тисяч гектарів захисних лісових насаджень у трьох адміністративних районах – Компаніївському, Кіровоградському та Новгородківському.

Завдяки самовідданій праці людям, які присвятили своє життя вирощуванню лісу і працювали в Компаніївському лісгоспі, незважаючи ні на які труднощі, степовий край Кіровоградщини за півстоліття змінився невпізнанно.  Свідками їх невтомної праці стали живі пам’ятники природи, які зеленим вбранням обрамлюють обласний центр.

Головне завдання своєї професійної честі – забезпечення розширеного відтворення лісів  працівники лісгоспу успішно виконували у всі часи.

На жаль в останні роки бюджетне фінансування на захисне лісорозведення мало тенденцію до скорочення і тому щорічні обсяги створення захисних лісів не нарощувались, а, навпаки, зменшувались.

Проте ніхто з лісівників  не міг допустити ситуацію, що держава перестане дбати про майбутнє здоров’я землі-годувальниці, екологічне благополуччя нашого довкілля і зрештою майбутнє життя на землі.

Державна власність на ліси, як того вимагає Конституція України, зобов’язує всіх в тому числі і органи виконавчої влади, дбати про їх примноження та збереження.

Уряд країни в 2016 році призупинив функціонування і фінансування державної програми «Ліси України». Такий підхід Кабміну поставив на межу знищення лісозахисні заходи на півдні та сході країни, де за допомогою зазначеної програми протипожежними заходами попереджались  широкомасштабні лісові пожежі, велась охорона лісів від самовільних рубок, їх захист від шкідників та хвороб, на еродованих землях створювались захисні лісові насадження.

В останні роки колектив Компаніївського лісгоспу робить все можливе аби  зарадити фінансовим проблемам. Проте без допомоги держави виконувати вчасно і якісно покладені на працівників лісової охорони функції не реально.

Відсутність бюджетного фінансування для виконання заходів із захисного лісорозведення ставить під загрозу і проведення  весняних лісопосадкових робіт в цьому році.

В минулому році в зоні діяльності Компаніївського лісгоспу  підготовлено ґрунту під лісові культури 2016 року на площі  103,8 га, в тому числі під захисні насадження – 100 га. У лісорозсаднику вирощено 300 тисяч стандартних сіянців лісових порід, заготовлено 1380 кг лісового насіння, що в повній мірі забезпечує заплановані обсяги лісопосадок власним садивним і посівним матеріалом.

Передбачаючи складну фінансову ситуацію підприємством зарезервовано для посадкових робіт і паливно-мастильні матеріали.

 Станом на 1 березня приведена до робочого стану вся лісокультурна техніка, сформовані ланки працівників, які готові розпочати посадкові роботи.

На всі ці  підготовчі роботи витрачено кошти  минулорічного державного бюджетного фінансування. І в разі відсутності державної  бюджетної підтримки заходів по захисному лісорозведенню у 2016 році лісгосп понесе збитки через марно витрачені минулорічні кошти на всі підготовчі роботи.

За власні кошти підприємство зможе забезпечити лише лісо відновлювальні роботи – посадку 3,8 га лісових культур на площах суцільних минулорічних зрубів.

З настанням весняних погожих днів у колективі зростає стурбованість із загрозою зриву лісопосадкової кампанії. Весняний день не чекає.  Лише чітка організація роботи по виконанню лісокультурних робіт в найбільш сприятливі агротехнічні терміни може забезпечити належну приживлюваність і тим самим ефективно використати, як кажуть, кожну копійку.

Попри всі економічні негаразди в країні і в галузі, колектив Компаніївського лісгоспу не втрачає віри в те, що до Міжнародного дня лісів – 21 березня законодавці приймуть рішення на користь українських лісів і цьогорічної весни лісівники південного і східного регіонів держави зможуть знову одягнути у нове зелене вбрання свій рідний край.

 

 

Інженер лісового господарства О.Артеменко

 

Переглядів: 538 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: