Головна » 2016 » Березень » 15 » Весняне садіння лісу набирає обертів.
10:31
Весняне садіння лісу набирає обертів.

Весна в цьому році прийшла рано і перші її подихи помітили лісівники.  З приходом сприятливих погодніх умов у перші березневі дні Компаніївський лісгосп розпочав весняні лісокультурні роботи.

Восени було підготовлено 7,5 га ділянок під майбутню посадку лісу на зрубах та 100 га на неугіддях і землях малопридатних для сільськогосподарських робіт на які лісгосп уже має правовстановлюючі документи.

         В минулому році заготовлено  1,4 тонн насіння основних лісоутворюючих порід, з яких  1,3 тонн – дуба звичайного. У лісорозсаднику виростили 286 тис. штук садивного матеріалу. Тож посівного і садивного матеріалу вистачить  для лісовідновлювальних робіт на площах суцільних зрубів стиглих лісонасаджень, для створення захисних лісових насаджень та провести доповнення лісових культур минулих років створення.

Відповідно до типів умов місця зростання проводимо відновлення лісу посадкою однорічних сіянців сосни  та посівом дуба звичайного.

Лісгосп надає переваги створенню лісових культур дуба шляхом посіву жолудів. Такі лісові культури мають високу схожість і відповідно вищу приживлюваність та кращу збереженість ніж ті, які створені посадкою.

Перед посадкою сіянці викопують в лісових розсадниках, а кореневу систему вкривають шаром вологонакопичувача Теравет. Відсортовані та оброблені  сіянці складають до ящиків та доправляють до місця створення лісових культур. Сіянці дерев  висаджують  на лісокультурні площі механізовано та вручну.

До лісопосадкових робіт залучається щоденно 20 осіб, з яких 12 співробітників державної лісової охорони, 3 тракторів, 3 посадкових машин.

Наразі весняна посадка лісу триває по у всіх лісництва у трьох адміністративних районах – Кіровоградському, Компаніївському та Новгородківському.

Станом на 15 березня Компаніївським лісництвом створено 4,0 га захисних насаджень Кіровоградським – 2,0 га лісових культур на зрубах, Новгородківським 3,0 га захисних насаджень

На сьогодні найоперативніше ці роботи ведуться в Компаніївському лісництві.

Крім лісових культур лісництвами створено 1,5 га плантацій новорічних дерев сосни кримської, яка  користується особливою популярністю в передноворічних період у мешканців Кіровограда, а для лісогосподарського підприємства – це додаткові фінансові надходження для розвитку та соціального захисту працівників.

За сприятливих погодних умов посадкову компанію маємо надію закінчити до початку квітня місяця. Люди працюють на посадці лісів протягом всього світлового дня, бережуть кожну робочу хвилину, аби вчасно вкинути в землю лісове насіння, посадити лісові сіянці, щоб  забезпечити умови для хорошої приживлюваності. Зрештою кожен з них добре розуміє що їх праця має втілитись у  зелену красу рідного краю і дбати про здоров’я нащадків. Тому і працюють сумлінно з відчуттям патріотичного служіння зеленому другу.

Тривогу в колективі викликає лише ситуація державної фінансової підтримки заходів захисного лісорозведення. Адже, щоб ріс ліс, його мало посадити, за ним потрібно вести лісівничий догляд, його треба берегти від пожеж, хвороб та шкідників лісу. А не ресурсний Компаніївський лісгосп, як і інші лісгоспи південно-східної України, без допомоги держави,  невзмозі буде  забезпечити належну охорону лісів. Та і працівники лісу за свою нелегку працю повинні отримати належну заробітну плату.

Насправді, майбутнє лісів України сьогодні у руках української влади.

 

Ольга Артеменко,

інженер лісового господарства 

 

Переглядів: 438 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: