Головна » 2020 » Вересень » 14 » Візьміть участь у відновленні лісу, пізнайте ближче працю лісівників.
15:54
Візьміть участь у відновленні лісу, пізнайте ближче працю лісівників.

Після рубки на місці лісу залишиться лише понівечена площа?

На щастя - це не так. Згідно із законами та іншими нормативними документами, на землях, які вважаються лісовими, повинен і залишатися ліс.

Молоді паростки лісу можуть бути непомітними на перший погляд кілька років, але це не означає, що їх немає. Давайте розбиратися, як все відбувається.

Тобто, якщо на якійсь площі стиглий чи хворий ліс зрубали, там обов’язково повинен з’явитися молодий.

Відновлення лісу на місці зрубів може відбуватися двома шляхами:

природним – з насіння дерев, розташованих поруч чи пагонами з пнів зрубаних дерев;

штучним – коли лісівники засаджують зруб попередньо вирощеними у розсадниках сіянцями, цей тип відновлення називають лісовими культурами.

Багато років поспіль лісівники віддавали перевагу саме другому способу – ліс відновлювали штучно після суцільних зрубів.

Але дослідження вчених, та і звичайний практичний досвід підтверджують, що в умовах зміни клімату більш стійкими до хвороб і пошкоджень виявляються ліси природного походження.

На жаль, у багатьох випадках природа не може забезпечити самовідновлення лісу, наприклад на бідному і сухому ґрунті, або коли 7-8 років підряд не дубах немає достатньої кількості жолудів.

Тому завданням працівників лісу є його відновлення у той спосіб, який буде оптимальним у певній ситуації.

Для штучного лісовідновлення спочатку потрібне якісне насіння. Зазвичай його збирають зі спеціально створених плантацій або відібраних кращих дерев, певним чином підготовлюють, висівають у розсадниках та 1-2 роки вирощують сіянці, щоб потім висадити на площі зрубу.

Навіть якщо планують природне відновлення, то підбирають час зрубу в урожайний рік, роблять рихлення, щоб насіння могло добратися до ґрунту через підстилку з рослинних решток, саму рубку проводять обережно, щоб менше пошкодити молоді деревця.

Молоді штучні посадки чи відновлені природно теж потребують догляду: ручного чи механізованого рихлення, обкошування бур’янів, розрідження занадто загущених деревець.

Молодий ліс може пошкоджуватися лісовими чи домашніми тваринами, часто свідомо чи несвідомо йому шкодять і люди: витоптують, ламають, вирубують на новорічні ялинки.

У будь-якому випадку, відновлення лісу серйозна праця, яка заслуговує поваги. Уже скоро надходить пора осінніх посадок.

У будь-якому випадку, відновлення лісу серйозна праця, яка заслуговує поваги. Уже скоро надходить пора осінніх посадок.

Візьміть участь у відновленні лісу, пізнайте ближче працю лісівників.

 

Джерело:

https://www.facebook.com/hashtag/pefcukraine

Переглядів: 170 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: