Головна » 2018 » Лютий » 4 » Всесвітній день охорони водно-болотних угідь!
20:48
Всесвітній день охорони водно-болотних угідь!

Щорічно 2 лютого відзначається Всесвітній день охорони водно-болотних угідь країнами світу – учасниками Рамсарської конвенції. Цей день був заснований за рішенням ЮНЕСКО 1971 року у зв’язку з підписанням в іранському місті Рамсар «Конвенції про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення головним чином як середовища існування водоплавних птахів».

Україна є однією з держав, що входить до 169 країн – Договірних сторін Конвенції. В даний час перелік включає 2247 водно-болотних угідь загальною площею близько 215,051 млн. га. Серед них і українські 37 водно-болотних угідь міжнародного значення загальною площею 770,545 тис. га.

В Кіровоградській області таких об’єктів міжнародного значення немає. Проте серед переліку перспективних угідь числяться 5080 гектарів Кременчуцьких плавнів, які знаходяться на території Кіровоградської і Полтавської областей.

Рамсарська конвенція підкреслює тісний зв'язок між водно-болотними угіддями, водою і людьми, оскільки цей природний ресурс має великий вплив як на природоохоронну сферу, так і соціально-економічний та культурний напрямки діяльності людства. Її початкова мета передбачала збереження водно-болотних угіддь, як середовище для водоплавних птахів. Поступово мету Конвенції було розширено і зараз вона охоплює всі аспекти збереження та збалансованого використання водно-болотних екосистем, цінних для збереження біологічного різноманіття та забезпечення існування людини.

Взагалі до водно-болотних угідь відносять широке коло водойм, мілководь, а також надмірно заволожених ділянок суші, де водне дзеркало, як правило, знаходиться на поверхні землі. В усіх цих місцях вода є основним фактором, що визначає умови життя рослин і тварин та контролює стан навколишнього середовища.

В лісовому фонді ДП «Компаніївський лісгосп», за даними матеріалів лісовпорядкування 2010 року, серед земель лісогосподарського призначення знаходиться 74.5 гектарів водно-болотних угідь, в тому числі по Кіровоградському лісництву – 17.8, Компаніївському – 29.1 Новгородківському лісництву – 27.6 гектарів.

У зв'язку з життєво важливими функціями, які виконують водно-болотні угіддя, вони потребують посиленої охорони, оскільки руйнівна антропогенна дія може призвести до виснаження водно-болотних угідь та до втрати водно-болотними угіддями своїх найважливіших функції та властивостей.

Збереження водно-болотних угідь в Компаніївському лісовому господарстві забезпечують працівники лісової охорони.

Ольга Артеменко,

Інженер лісового господарства

ДП «Компаніївський лісгосп»

 

 

Переглядів: 370 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: