Головна » 2021 » Квітень » 16 » Звітуємо для громади
14:12
Звітуємо для громади

На теренах ДП «Компаніївський лісгосп» проходить весняна лісокультурна кампанія.  Уже завершені лісопосадкові роботи по залісненню площ минулорічних рубок. Лісовідновлення проведено на площі 4 га, в тому числі в Кропивницькому лісництві на площі 3,3 га, Новгородківському – на площі 0,7 га. Ця інформація перш за все для тих мешканців громад, від яких іноді можна почути, що лісівники ліси вирубують, а зруби не засаджують.

Звичайно, людське око хоче бачити одразу після вирубки готовий ліс.

Лісівники Компаніївського лісгоспу готові показати всім бажаючим заліснені площі зрубів, а ще раді запросити мешканців громади, представників громадських організацій, засобів масової інформації до участі у створенні нових лісів, щоб відчути, яка то нелегка праця лісокультурного робітника, що мусить садити ліс незважаючи на погоду, бо необхідно встигнути висадити сіянець на лісову площу до його розпускання, поки він знаходиться у стані  зимового спокою.

         А інженери лісового господарства лісгоспу готові  розповісти про те, що перед створенням лісових культур проводиться кропітка підготовча робота. За рік до створення лісових культур лісничі розробляють «Проекти лісових культур»,  де враховується господарське призначення майбутнього лісу. Спочатку на зрубах обліковується  природне поновлення головних та супутніх порід. Якщо бажаних порід є достатня кількість (4 тис. штук на 1 га), то ділянка підлягає природному поновленню. При меншій кількості проектується штучне відновлення лісу.

При складанні проекту створення лісових культур враховується тип лісорослинних умов,  природно-кліматичні умови місцезнаходження ділянки. Також передбачаються основні агротехнічні вимоги, методи і способи створення лісових культур, розміщення, схеми змішування різних порід, потреба в посадковому матеріалі (головних та супутніх порід), тощо. Проетуються і агротехнічні догляди за створеними лісовими культурами на 1-5  років після їх створення, пізніше проводиться 2-3 разове освітлення шляхом вирубування небажаних порід.

Таким чином, лише після, приблизно, 7-10 років людське око пересічного громадянина зможе побачити (замітити) молодий ліс, коли вирощені лісові культури турботливою працею лісівників будуть змикатися кронами і створювати лісове середовище –ліс.

Лісівники створюють ліси, але берегти їх зобов’язані всі мешканці громади. ДП «Компаніївський лісгосп» закликає всіх краян дбати про ліси рідного краю – не засмічувати ліси і берегти їх від знищення вогнем !

Прес-служба ДП «Компаніївський лісгосп»

 

Переглядів: 177 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: