Головна » 2018 » Січень » 12 » 2018 рік – ювілейний для Компаніївського лісового господарства.
13:44
2018 рік – ювілейний для Компаніївського лісового господарства.

2018 рік – ювілейний для Компаніївського лісового господарства. Ми відзначаємо 50-річчя з дня створення підприємства і з гордістю стверджуємо, що за роки існування господарства кілька поколінь лісівників зробили свій особистий внесок в його розбудову і доклали значних зусиль для збереження і примноження природних багатств степової Кіровоградщини.

Піввіковий ювілей свого рідного підприємства працівники ДП «Компаніївський лісгосп» зустрічають дружною лісівничою родиною, згадуючи його гідне минуле, пишаючись сучасними здобутками і збереженими традиціями та мріючи про успішне майбутнє лісового господарства.

Щиро сподіваємося, що і наступний період діяльності лісгоспу буде для колективу сприятливий, оптимістичний, збагатиться новими здобутками, добрими справами і звершеннями.

З нагоди ювілею підприємства ми, протягом року, будемо знайомити відвідувачів сайту з сторінками історії лісгоспу, розповідати про його надбання і проблеми, над вирішенням яких працюємо зараз.

Хочемо віддати належну шану всім людям, хто працює і працював в різні часи в лісомеліоративній станції, а потім – в лісгоспі, чиїми руками, розумом і професійною майстерністю створювались і плекались молоді захисні лісонасадження і тих, хто ростить і охороняє їх сьогодні.

 

«Ліси крокують у степ.

Після ряду пилових бур, що пронеслися над Україною у середині 60-х років минулого століття, знову на порядок денний вийшло завдання інтенсивнішого заліснення степових просторів, створення комплексної системи полезахисних лісових смуг.

20 березня 1967 року партійні і державні органи колишнього СРСР під тиском вчених-аграрників і журналістів, які опублікували у центральній союзній пресі ряд гострих матеріалів про необхідність посилення боротьби з вітровою ерозією, прийняли спеціальну постанову «Про невідкладні заходи по захисту грунтів від вітрової і водної ерозії. У ній було визначено широкий обсяг робіт по захисту грунтів від згубної дії суховіїв і на цій основі підвищення врожайності зернових і технічних культур у степових регіонах країни. Конкретні завдання визначалися і для України. Щоб їх успішно виконати, Центральний Комітет Компартії України і Рада Міністрів УРСР прийняли власну постанову «Про невідкладні заходи по захисту грунтів від вітрової і водної ерозії в Українській РСР». Нею було передбачено організацію в республіці кількох десятків лісомеліоративних станцій, на колективи яких покладалося завдання форсованого ведення лісомеліоративних робіт. Згідно з цією постановою 1 січня 1968 року була організована Компаніївська лісомеліоративна станція. Перед нею ставилося завдання створення лісових культур на яружно-балкових землях, закладки системи полезахисних лісосмуг, терасування схилів балок і їх заліснення. Для виконання цих завдань держава відпускала необхідні кошти.

Уже в перший рік діяльності Компаніївської ЛМС її колектив висадив лісові культури на плоші 222 гектари, у т.ч. на площі 69 гектарів заклав полезахисні лісові смуги з цінних порід дерев, насамперед дуба, ясена, білої акації та ін.. Причому, дуб у таких насадженнях є головною породою.»

  

(М.М.Ковальчук, В.В.Журавський «Ліс і степ.

Минуле і сучасне лісівників Кіровоградщини. м .Кіровоград, 2004)

Далі буде…

 

Прес-служба

ДП «Компаніївський лісгосп»

 

 

 

Переглядів: 412 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: