Головна » 2020 » Серпень » 27 » Цікаво знати: Мертва деревина - це альфа і омега життя у лісі.
09:55
Цікаво знати: Мертва деревина - це альфа і омега життя у лісі.

Велику кількість мертвої деревини у лісовому господарстві і досі вважають ознакою поганого господарювання. Існує навіть міф, що мертва деревина є осередком розмноження шкідників та хвороб у лісі.

З покоління в покоління люди забирають мертву деревину з лісу - або для опалення, або як необхідний захід “правильного ведення лісового господарства”.

Мертва деревина - це альфа і омега життя у лісі. Вона є одночасно останнім етапом життя дерева, та першим етапом для життя сотень видів лісової екосистеми . І саме мертва деревина є чинником, завдяки якому життя у пралісах та старовікових лісах, таке багате і різноманітне .

Вражає: виживання до третини лісових видів тварин та рослин Європи залежить від старовікових дерев та “мертвої” (сухої або вже частково гнилої) деревини.

ЖИТЛО. Людині, яка звикла змінювати середовище під свої потреби (будувати мости, змінювати напрямки рік чи осушувати болота) важко усвідомити, наскільки залежними від місць для життя є більшість видів.

В світі тварин не існує іпотеки . Десятки видів дрібних ссавців, птахів та земноводних залежні від наявності дупел. Так, чимало видів птахів не зможуть вивести потомство, якщо не знайдуть дупла для гніздування та достатньо їжі у мертвій деревині. А дупла можуть бути лише там, де є старі та пошкоджені дерева: такі, які лісівники зазвичай рубають, бо вони “досягли фізіологічної межі стиглості”, або під час санітарних рубок тому, що вони “пошкоджені та хворі”. Відтак, у господарських лісах багатьом видам дикої природи просто немає місця.

✅ЇЖА. Комахи, гриби, мохи, лишайники та бактерії, які для розвитку потребують мертвої деревини і тому стали рідкісними в господарських лісах, знаходять в пралісах сприятливі умови для існування.

У пралісах та старовікових лісах, де завжди є вдосталь мертвої деревини, зростає більше 1000 видів судинних рослин, близько 450 видів мохів та понад 430 видів лишайників. Праліси та старовікові ліси справжній “рай” для грибів - тут їх є понад 700 видів. Серед них - багато рідкісних та ендемічних.

Пошкоджені дерева та “мертва деревина” є місцем розмноження багатьох видів комах.

Якщо мертвої деревини багато - то і комах стає більше. Відтак, такий ліс підтримує і приваблює популяції птахів, земноводних та деяких дрібних ссавців, які харчуються комахами.

Праліси та старовікові ліси України, із їх неймовірним біорізноманіттям є домом для 73 видів ссавців та 101 виду птахів. Тут, завдяки великій кількості мертвої деревини, для них є вдосталь їжі, і можна сховатися у дуплі, у норі чи у барлозі.

ПОЖИВНІ РЕЧОВИНИ. Мертва деревина є також поживою для лісового ґрунту - джерелом мікроелементів та органіки. Символом деревини, яка розкладається, є молоді деревця, які проростають на їх місці, використовуючи багату поживу мертвих дерев.

ЗАХИСТ ҐРУНТУ ВІД ЕРОЗІЇ. Велика кількість мертвої деревини захищає ґрунт та лісову підстилку від ерозії. Повалені дерева сповільнюють потік води, а також очищують її, таким чином, ґрунт підтримує достатній рівень зволоження.

Визначення старовікових лісів і пралісів, які здійснює наша команда (http://www.natureexperts.org/) змушує нас більш уважно ставитися до однієї з ознак таких лісів - кількості мертвої деревини у лісі.

Для територій, які відносяться до “пралісових пам'яток природи” кількість мертвої деревини змінюється від 3 до 30 кубічних метрів на гектар. Це та кількість мертвої деревини, яка дає можливість ефективно підтримувати динаміку природних процесів у старовікових лісах, і є чинником, завдяки якому життя у пралісах та старовікових лісах, таке багате і різноманітне. 

https://www.facebook.com/DanubeCarpathianProgramme/

Переглядів: 222 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: