Головна » 2016 » Квітень » 26 » День пам"яті Чорнобиля
11:22
День пам"яті Чорнобиля

26 квітня 1986 року на Чорнобильській АЕС сталася найбільша в історії атомної енергетики аварія. Реактор четвертого енергоблоку вибухнув, радіоактивні частки йодустронцію та цезію поширилися на північну частину України, Білорусі, Прибалтики, Польщі, Швеції, Фінляндії та інших країн.

Чорнобильська катастрофа спричинила великі людські жертви, Чорнобиль став символом атомної небезпеки в світовому масштабі. Зупинити активне виверження радіоактивних речовин із зруйнованого реактора вдалося лише до кінця травня 1986 року мобілізацією ресурсів усього СРСР і ціною масового опромінення тисяч ліквідаторів. Рівень радіації коливався від 30 до 2600 мкР/сек.

5 працівників нашого підприємства побували на території Чорнобильської АЕС. Сьогодні коли минуло 30 років можна поділитися враженнями та розказати про події того часу. Зараз на підприємстві працює водієм Калінчук Володимир Миколайович, Сірьогін Микола Сергійович – бувший водій Компаніївського лісництва, який зараз знаходиться на заслуженому відпочинку.

Ці люди після аварії на ЧАЕС працювали  в небезпечній зоні позмінно: набирали максимально допустиму дозу радіації, виїжджали, а на їх місце приїжджали інші, проводились роботи з очищення території і поховання зруйнованого реактора.   Вимірювання отриманих доз для ліквідаторів виконували різні служби і достовірність отриманих даних є різною. Показовою є фальсифікація даних про опромінення для приведення у відповідність до діючих лімітів у 250, 100 та 50 мЗв

Для того, щоб Чорнобильська катастрофа не повторилася, потрібно виховувати дітей у дусі відповідальності за загрозливі технології та розвивати в молоді екологічну свідомість. Адже катастрофа в СРСР кардинально відрізняється від аварії на японській “Фукусімі” тим, що у випадку Чорнобиля у всьому винні лише люди, а не стихійні явища.

Вічна пам’ять всім загиблим, а живі хай живуть, "Всем живым ощутимая польза от тел, как прикрытие используем павших!" В.С.Высоцкий

Переглядів: 427 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: