Головна » 2018 » Березень » 7 » Якісне насіння – здоровий ліс!
11:45
Якісне насіння – здоровий ліс!

 

Однією з умов створення стійких, продуктивних і довговічних насаджень є організація місцевої лісонасінневої бази, адже здоровий ліс починається зі здорового насіння. Розвиток лісонасінневої справи є безперервним процесом і тому для лісівників це питання завжди актуальне.

Саме про стан і перспективи розвитку лісонасіннєвої справи йшлося на засіданні колегії Кіровоградськогообласного управління лісового та мисливського господарства під головуванням його начальника Наталії Ревенко, яка відбулась 5 березня. У роботі колегії взяли участь і головні спеціалісти та лісничі ДП «Компаніївський лісгосп»..

За інформацією головного спеціаліста сектору лісового господарства облуправління Валентини Роздєльської, загальна площа об’єктів постійної лісонасіннєвої бази області становить 598,4 га, у тому числі генетичних резерватів – 238,1 га, постійних лісонасінних ділянок – 355,3 га і 5 га новоствореної не атестованої клонової лісонасіннєвої плантації сосни звичайної в ДП «Олександрівський лісгосп» . В області на обліку 74 плюсових дерева.

Лісгоспи заготовили всього 24198 кг лісового насіння, у тому числі 21238 кг жолудів дуба усіх видів, з них 19910 кг – дуба звичайного. З об’єктів постійної лісонасіннєвої бази зібрано 4240 кг насіння дуба звичайного. Асортимент лісових порід, насіння яких затовлено торік, налічує 27 видів.

За посівними якостями всього насіння заготівлі 2017 року частка насіння 1 і 2 класів становить 98 % проти 100 % у 2016-му. Нечистого та несхожого насіння немає. Погіршились посівні якості насіння хвойних порід: кількість насіння 1 і 2 класів становить 77 % проти 93 % у 2016 році.

Стан лісонасіннєвої справи в Компаніївському лісгоспі потребує значного покращення.

На виробничій нараді з спеціалістами та лісничими ДП «Компаніївський лісгосп» обговорено завдання щодо покращення організації лісонасіннєвого господарства, на які наголошувалось на колегії облуправління. В термін до 20 квітня зобов’язано інженера лісових культур лісгоспу Леонтьєва С.М. розробити та подати на затвердження заходи по усуненню недоліків цієї роботи. Питання забезпечення виконання заходів по покращенню роботи лісо насіннєвого виробництва під особистий контроль взято головним лісничим підприємства Володимиром Вовком.

Прес-служба

ДП «Компаніївський лісгосп»

 

 

 

Переглядів: 408 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: