Головна » 2017 » Грудень » 6 » Лісівники Кіровоградщини розглянули результати інвентаризації лісокультурних об'єктів
10:24
Лісівники Кіровоградщини розглянули результати інвентаризації лісокультурних об'єктів

П'ятого грудня відбулось засідання колегії обласного управління лісового та мисливського господарства, на якому розглядались підсумки пожежонебезпечного періоду, стан обліку лісів, результати інвентаризації лісокультурних об'єктів, система внутрішнього контролю тощо. Засідання пройшло під головуванням очільника лісової галузі області Наталії Ревенко. Серед запрошених - директори лісгоспів, головні лісничі, головні інженери та лісничі.

Підбиваючи підсумки періоду пожежної небезпеки, завідувач сектором лісового господарства Лариса Романська зауважила, що порівняно з минулими роками кількість пожеж збільшилась. В області трапилось 10 лісових пожеж на загальній площі 6,65 га. Середня площа однієї пожежі становила 0,66 га. Усі пожежі було локалізовано й ліквідовано в день виявлення. Великих і верхових лісових пожеж допущено не було. Доповідач підкреслила, що позитивну роль в попередженні виникнення пожеж відіграла, насамперед, посилена робота структурних підрозділів лісогосподарських підприємств, у якій було задіяно понад 300 працівників державної лісової охорони, а також застосування систем відеоспостереження за лісовими насадженнями.

.

У 2017 році протипожежну базу розширив Світловодський лісгосп, придбавши за власні кошти нову систему відеоспостереження, за допомогою якої здійснюватиметься контроль за всіма лісами на території підприємства.

Лісгоспи створили 653 км мінералізованих смуг і провели догляд за смугами протяжністю 3 759 км.

Упродовж всього періоду лісова охорона регулярно проводила контрольні заходи з дотриманння правил пожежної безпеки в лісах. Спеціалізовані бригади спільно з представниками Держслужби з надзвичайних ситуацій та правоохоронних органів провели у лісах 1 241 рейд. За результатами перевірок до адміністративної відповільності притягнуто чотирьох осіб. Накладено штрафів на суму 935 грн.

Відмічаючи роботу працівників лісу Кіровоградщини щодо своєчасного виявлення й гасіння лісових пожеж, начальник управління наголосила на вжитті заходів для зміцнення матеріально-технічної бази по гасінню пожеж при підготовці до пожежонебезпечного періоду 2018 року.

Характеризуючи стан обліку лісів у лісогосподарських підприємствах, перший заступник начальника управління Олег Середюк відзначив, що з 2010 року загальна площа земель лісового фонду, наданих у постійне користування лісгоспам, збільшилась на 4383 га і становила 129 081 га. Упродовж 2017 року підприємствами до складу лісового фонду прийнято 918,7 га земель: Олександрівським лісгоспом - 225 га, Голованівським – 50,2 га, Долинським – 25 га, Світловодським – 303 га, Оникіївським – 133,4 га, Компаніївським – 182,1 га.

Лісовими господарствами оформлено речові права на земельні ділянки площею 19 772 га, що становить 15,3 % від загальної площі лісового фонду.

На землях державного лісового фонду створено 749,2 га лісових культур, у тому числі захисних насаджень – 260,2 га і культур на зрубах – 489 га. Під природне поновлення залишено площу 82,7 га, зазначила головний спеціаліст сектору лісового господарства Валентина Роздєльська, доповідаючи про результати інвентаризації лісокультурних об’єктів.

Показник середньої приживлюваності 1-3-річних лісових культур перевищує нормативну: підприємства забезпечили приживлюваність лісових культур на зрубах 79,2 % (при плановій 76,3 %), захисних насаджень – 77,2 % (при плановій 74,0 %). Атестовано захисних незімкнутих насаджень 4-річного і старшого віку в обсязі 4274,9 га, культур на зрубах - всього на площі 1684,5 га. У вкриту лісом площу переведено 1628,8 га лісових культур.

Підприємства виростили 4,8 млн. шт. стандартних сіянців і 163 тис. шт. стандартних саджанців декоративних порід, закладено 14,5 га плантацій новорічних ялинок.

Підбиваючи підсумки колегії, Наталія Ревенко наголосила, що, незважаючи на об’єктивні труднощі та складні питання, з яким лісівники зіштовхуються у своїй роботі, потрібно рухатися вперед й виконувати намічені завдання задля розвитку лісової галузі Кіровоградщини.

Прес-служба Кіровоградського ОУЛМГ

 

Переглядів: 341 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: