Головна » 2020 » Серпень » 7 » Підсумки півріччя: Рубки догляду за лісом
10:25
Підсумки півріччя: Рубки догляду за лісом

Рубки догляду за лісом належать до рубок формування та оздоровлення лісу. Проводяться вони шляхом періодичного вирубування дерев, подальше збереження яких у складі насаджень недоцільне. Рубки  догляду поділяються на такі види: освітлення, прочищення, проріджування, прохідна рубка.

Рубки освітлення формують деревостани бажаного складу та густоти, забезпечують таку участь головної породи в деревостані, яка відповідає конкретним лісорослинним умовам та призначенню створюваного деревостану.

Рубки прочищення забезпечують склад і рівномірне розміщення дерев головної породи на площі, формують оптимальну структуру майбутнього деревостану, регулюють кількісне співвідношення окремих порід.

Рубки проріджування створюють умови для формування стовбура і крони кращих дерев (головна увага приділяється якості і структурі деревостану, формується другий ярус у складних деревостанах).

Прохідні рубки призначені для збільшення приросту кращих дерев, підвищення товарності деревостанів та скорочення строків вирощування технічно стиглої деревини, поліпшення складу, структури та підвищення стійкості деревостану.

Підставою для планування проведення рубок догляду є матеріали лісовпорядкування.

Так , на підставі матеріалів лісовпорядкування , в першому півріччі 2020 року в лісах ДП «Компаніївський лісгосп» проведені наступні види рубок: прочищення – на площі 0,7 га, проріджування – на площі 5,0 га, прохідні рубки – на площі 38,4га,

Рубки догляду – це основні лісогосподарські заходи, адже таким чином не лише досягається вирощування бажаного насадження, а й підприємство отримує дохід від заготовленої деревини.

Так, від проведених всіх видів рубок догляду в першому півріччі поточного року  підприємство заготовило 2162 куб.м ліквідної деревини і отримало дохід 1540 тис. грн. Кошти отримані від реалізації лісопродукції лісгосп спрямовує на охорону від пожеж , самовільних рубок та їх захист від хвороб і шкідників.

Ольга Артеменко,

т.в.о.головного лісничого ДП «Компаніївський лісгосп»

 

Переглядів: 194 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: