Головна » 2019 » Липень » 18 » Українсько-турецький семінар із застосування біологічних методів боротьби зі шкідниками та хворобами лісу
19:13
Українсько-турецький семінар із застосування біологічних методів боротьби зі шкідниками та хворобами лісу

Цього тижня в Харкові проходить семінар-тренінг, організований задля обміну досвідом між фахівцями й науковцями лісового господарства України та Турецької Республіки в напрямку впровадження біологічних засобів захисту лісу.
Так, 8 липня в Українському науково-дослідному інститут лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г.М. Висоцького пройшла теоретична частина, де було заслухано доповіді учасників.
Під час практичної частини буде проведено випуск ентомофагів у природне середовище державних лісогосподарських підприємств Харківського та Сумського обласних управлінь лісового та мисливського господарств.
У семінарі беруть участь науковці та представники лісового господарства з Турецької Республіки, ДАЛРУ, УкрНДІЛГА, Харківського ОУЛМГ та лісозахисних і лісогосподарських підприємств України.
Останнім часом внаслідок змін клімату в різних регіонах Європи та України поширилися процеси всихання соснових лісів під впливом комплексу стовбурових шкідників. За даними Державного агентства лісових ресурсів України, на початок 2019 року загальна площа всихання сосни становить понад 222 тис. га. Площа пошкодження соснових лісових насаджень від стовбурових шкідників стрімко зростає. Усихання соснових лісів набуло масштабів екологічної катастрофи.
Починаючи з 2018 року, в Україні, у Харківській області, був запроваджений спільний проект Держлісагентства України та Генерального директорату лісового господарства Туреччини для боротьби з короїдами біологічним методом. У рамках цього проекту державне спеціалізоване лісозахисне підприємство «Харківлісозахист» отримало лабораторне обладнання для вирощування мурахожуків – жуків-хижаків для біологічної боротьби з короїдами. Мурахожук або «короїдний вовк» – це місцевий вид, розповсюджений в Україні та багатьох країнах Європи, личинки якого живляться короїдами різних видів. Тому у 2018 році лабораторією ДСЛП «Харківлісозахист» уперше в Україні розпочато дослідження щодо адаптації до місцевих умов технології вирощування та масового випуску мурахожука на початку розвитку осередків короїдів. Результати досліджень будуть використані в процесі проведення заходів з поліпшення санітарного стану соснових лісів України.

 

Прес-служба УкрНДІЛГА
Нагадаємо, нещодавно відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Соснові ліси: сучасний стан, існуючі проблеми та шляхи їх вирішення», організаторами якої є Національні академії наук України та Білорусі. Про її напрацювання можна прочитати ТУТ

 

http://dklg.kmu.gov.ua/forest/control/uk/publish/article;jsessionid=31C31F0D4A4B9E5C2E141F818A363B42.app1?art_id=202903&cat_id=32888

 

Переглядів: 300 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: