Головна » 2018 » Березень » 3 » Збережемо світ дикої природи разом!
17:52
Збережемо світ дикої природи разом!

З метою привернення уваги до цінності дикої природи та її різноманітного значення (екологічного, генетичного, соціального, економічного, наукового, культурного та рекреаційного) 20 грудня 2013 року шістдесят восьма сесія Генеральної Асамблеї Організації Об'єднаних Націй постановила проголосити 3 березня, день прийняття Конвенції про міжнародну торгівлю природними видами фауни і флори (СІТЕS), як Всесвітній день збереження природи.

Забезпечення Природі спокою, збереження для неї умов розвитку за власними законами, без втручання людини – основна задача заповідного режиму, заповідування. На заповідних територіях усе повинно бути розраховане на необхідність підтримки екологічної рівноваги, збереження краси і різноманіття ландшафтів, рослинного і тваринного світу.

Стратегія заповідування полягає головним чином у наступному: заборона або обмеження діяльності людини на певних територіях; раціональне використання ресурсів; боротьба з забрудненням тощо. Заповідні території служать банками генетичної інформації природи, матеріальною базою її рекреації; особливими науковими лабораторіями, музеями природи, її еталонами. Предметом заповідної справи є природа; сукупності рослин, тварин, грибів, мікроорганізмів, які поєднані загальною територією з неживою частиною природи і утворюють єдину динамічну систему; природні зони і ландшафти, заповідні території різних категорій і рангів

Природно - заповідний фонд ДП «Компаніївський лісгосп» створений на площі 72.1 га, що складає 0,8 % від загальної площі і включає в себе три заповідних території.

Територія дикої природи допускає сучасне невелике і ненастійливе людське вторгнення, але так, щоб природні процеси продовжували еволюціонувати.

Лісова охорона Компаніївського лісгоспу забезпечує охорону та встановлений режим використання об’єктів природно-заповідного фонду за власні кошти підприємства від виробничої діяльності.

Всі об’єкти природно-заповідного фонду відповідають цільовому призначенню. Режим ведення господарства залежить від типу об’єкту і визначається його паспортом.

Відомості про об’єкти природно-заповідного фонду

на території лісового фонду ДП «Компаніївський лісгосп»

Загальна площа – 102,7 га в межах лісгоспу 72,1га

1. Заповідне урочище «Сарганівский ліс» - Рішення Кіровоградської облради №166 від 28.01.2001 р. Площа 10 га. Місцезнаходження – Кіровоградське лісництво кв. 45 вид. 8

Заліснене верхів’я глибокої балки. В трав’яному покриві зірочник ланцетовидний, яглиця звичайна, розхідник шорсткий, дзвоники кропиволисті. Відмічена велика популяція реліктового виду шоломниці високої, тюльпану дібровного. Заборонена господарська діяльність, яка може спричинити шкоду заповідному об’єкту.

2. Заказник місцевого значення «Ново-Ми­хайлівський» - Рішення Кіровоградської облради №92 від 29.07.1997 Площа 25,3 га, в межах лісгоспу 24,5 га. Тип – Ландшафтний. Місцезнаходження – Кіровоградське лісництво кв. 27 вид. 3, 4, 12; Олексіївська с/р 0,8 га

Мальовнича ділянка у верхів’ї широкої і розгалуженої балки, яка зберегла свій природний стан. В рослинному покриві зустрічається підсніжник білосніжний. Виявлено гніздо яструба великого. Балку відві­дують борсук, дикий кабан, заєць, лисиця. Заборонена господарська діяльність, яка може спричинити шкоду заповідному об’єкту.

З. Заказник місцевого значення «Аджамський» - Рішення Кіровоградського облвиконкому №185 від 24.07.1991 р Площа 67,4 в межах лісгоспу 37,6 Місцезнаходження – Кіровоградське лісництво кв. 46;Аджамська с/р 29,8 га Тип – Орнітологічний.

Балка, зайнята пасовищем та лісом, по дну якої протікає струмок. В нижній частині балки створений ставок. Серед деревної рослинності: дуб, ясен, липа, клен, верба; в трав’яному покриві барвінок звичайний. Мешкає багато видів птахів: сорокопуд-жулан, сорокопуд сірий, канюк, соловей, горихвістка, горлиця сіра. Найбільш цінна популяція сірої чаплі. Заборонена господарська діяльність, яка може спричинити шкоду заповідному об’єкту та порушити екологічну рівновагу.

 

Біологічне різноманіття об’єктів природно-заповідного фонду становлять національний скарб, багатство, що подароване Богом для нас і наступних поколінь і наше завдання зберегти та, по можливості, примножити його.

«Я метелика не скривджу, хай летить. І ялинку не зрубаю, хай стоїть. Не затопчу мурашинку, хай повзе. Не зламаю з дуба гілку, хай росте .Не впущу сміття у річку, хай бурлить. Із гнізда яйце не скину, хай лежить. В джерело не пущу камінь, нехай б’є. В полі жито не столочу – це святе. Верби посаджу в долині, хай шумлять. Зерен птахам кину взимку, хай їдять».

А як ти? Давайте будемо природу берегти разом!

 

Володимир Вовк,

Головний лісничий

ДП «Компаніївський лісгосп»

 

 

 

 

Переглядів: 512 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: