Головна » 2018 » Січень » 30 » Зимове меню для пташиного столу від юних природолюбів
14:46
Зимове меню для пташиного столу від юних природолюбів

     Доля зимуючих птахів багато в чому залежить від доброти, щедрості і милосердя людей, адже саме взимку птахи дуже страждають від холоду і голоду. Зимовими проблемами птахів щорічно переймаються і юні природолюби шкільного лісництва ДЕГО «Флора», заснованого на базі ЗШ №3 міста Кропивницький, яким опікуються працівники Кіровоградського лісництва. Тут проводиться багато цікавих заходів з охорони і вивчення життя птахів. Цікавий теоретичний курс бесід про охорону птахів взимку та допомогу пернатим проводить з юними лісівниками керівник шкільного лісництва Вікторія Олексіївна Хоменко. З нею учні шкільного лісництва вивчають спосіб життя зимуючих птахів, їх зв’язок з навколишнім середовищем, роль людини в житті птахів. Діти отримують уроки виховання дбайливого ставлення до птахів і необхідної їм людської допомоги у важких зимових умовах.

 

Зима – традиційна пора для підгодівлі птахів, адже саме в цей час природні запаси корму починають зменшуватися. З настанням холодів частина комах гине, частина впадає в зимову сплячку, а тому птахи поступово переходять на поїдання урожаю насіння й плодів. У періоди нестачі корму найбільш уразливими стають дрібні садові птахи. Процес травлення в птахів відбувається швидко й енергійно, а тому вони постійно потребують їжі. Взимку, не встигнувши протягом короткого дня добути собі необхідну кількість поживи, птахи залишаються на ніч напівголодними і, не дочекавшись дня, гинуть. То ж, разом із гуртківцями Вікторія Олексіївна постійно, щоденно, виходить на практичні заходи у двір школи, щоб підкинути пернатим зимувальникам корму. Саме постійна підгодівля школярами птахів у складний для них час полегшує їх існування впродовж довгої зими та допомогає популяціям диких птахів вижити й приступити до наступної весни.

Діти добре засвоїли теоретичні знання і знають, що найкращим кормом для птахів є звичайне соняшникове насіння, але воно обов’язково має бути несмаженим. Дрібним птахам, що мають маленький дзьоб, важкувато добути ядро зі шкаралупи, тому насіння треба дещо потовкти. Крім того, годівнички школярі наповнюють просом, подрібненим кукурудзяним зерном, крихтами хліба, відвареною картоплею, фруктами.

Озброєні знаннями про пташинне життя, вихованці шкільного лісництва ДЕГО «Флора», самі проводять бесіди з учнями школи і закликають усіх дітей розміщувати годівнички і біля своїх будинків. Вони з проханнями звертаються і до дорослих, і до дітей – не забувати про птахів, які з нами коротають холодну зиму, підгодовувати їх, щоб навесні знову отримувати задоволення від веселого пташиного щебетання.

Ольга Артеменко,

Інженер лісового господарства

ДП «Компаніївський лісгосп»

Переглядів: 627 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: