Головна » 2021 » Лютий » 10 » Як служить ліс Компаніївській громаді?
16:32
Як служить ліс Компаніївській громаді?

Ліс для громади Компаніївщини, який відноситься до степової зони Кіровоградщини, має надзвичайно велике значення. Ліси в Кропивницькому районі займають лише 4,7 відсотка території, а їхній вплив на життя людей неоціненний.

Перш за все ліс – це запорука екологічного благополуччя регіону, храм природи нашого краю. Ліс комплексно впливає на довкілля. Він – і регулятор клімату, і захисник землі від ерозії, і очищувач повітря. Завдяки лісу покращуються умови для сільськогосподарської діяльності та зберігається біорізноманіття. Екологічна система лісу позитивно впливає на здоров’я людей. В рамках завдань регіональної екологічної програми «Ліси Кіровоградщини» в 2016-2020 роках в зоні діяльності лісгоспу лісівники створили 235 га нових захисних лісових насаджень, що безумовно сприятиме підвищенню лісистості території регіону і забезпеченню екологічної безпеки громадян.

Компаніївське лісове господарство – це і складова економічного потенціалу району. Ліс, як ресурс, дає деревину, а діяльність лісівників сприяє тому, що деревина з’являється на ринку і далі перетворюється на блага для людей. Так, у минулому році Компаніївський лісгосп заготовив від усіх видів рубок 7908 куб. м. ліквідної деревини. Ділову деревину придбали місцеві споживачі. З неї люди отримають меблі, вікна, двері, будівельні матеріали, та багато іншого. Також важливе значення має і дров’яна деревина як альтернативне екологічне джерело тепла, дешевше за природній газ. У 2020 році Компаніївський лісгосп реалізував населенню 445 куб. м. дров паливних. Лісгосп першочергово забезпечує паливними дровами заклади соціальної сфери та пільгові категорії населення. Окрім деревини, ліс дає й інші продукти – ягоди, гриби, лікарські рослини, м'ясо диких тварин, тощо. Це теж частина господарської функції лісу.

Державне підприємство «Компаніївський лісгосп» вчасно сплачує податки. У 2020 році лісгосп сплатив до бюджету 2,1 млн. грн.. податків, зборів та обов’язкових платежів. Окрім податків, підприємство минулоріч сплатило 891 тис. грн. єдиного соціального внеску.

Не менш важливий аспект – соціальний. Компаніївський лісгосп забезпечує сьогодні роботою 59 мешканців регіону.

Також у соціальному аспекті ліс має і естетичне значення, він єднає людину з природою, створює сприятливе середовище для відпочинку людей. Походи, пікніки, різноманітні спортивні, освітні та навчальні заходи і багато іншого люди отримують завдяки соціальній функції лісу.

То ж, завдячуючи тому, що працівники Компаніївського лісгоспу своєю щоденною невтомною і наполегливою працею примножують і охороняють лісовий фонд степового краю, мешканці Компаніївської громади отримують деревину і можуть користуватися іншими лісовими благами.

Ліс — це життя нашої планети і його потрібно берегти і захищати  всій громаді так, як це роблять лісівники.

Прес-служба ДП «Компаніївський лісгосп»

Переглядів: 178 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: