Головна » 2016 » Серпень » 10 » Лісові пожежі
14:22
Лісові пожежі

На території Кіровоградщини спостерігається спекотна погода. Лісові пожежі дуже небезпечні. Вони пошкоджують або повністю знищують ліс разом з підліском і ґрунтовим покривом на великих площах. Поряд з деревиною пожежі знищують місця поселень лісових тварин. Вони негативно впливають на відновлення лісу та продуктивність нових насаджень. У природи немає поганої погоди, але нинішнє аномальне жарке літо призводить до виникнення пожеж.

Лісові пожежі здебільшого виникають у хвойних лісах, особливо в літку. Однією з головних причин їх є ї недбале поводження людей з вогнем у лісі: залишення непогашених вогнищ, недокурків, сірників, тліючих мисливських пижів та інше. Лісові пожежі можуть виникнути і від блискавок, і самозаймання органічної речовини. 

Понад 80% пожеж — результат необережного поводження з вогнем у лісі. Отже, дбайливе ставлення людей до лісу може звести появу пожеж до мінімуму. Ліси займаються і горять також залежно від метрологічних умов, від типу лісу, віку, повноти насадження та рельєфу місцевості. Впливає також ґрунтовий покрив. Трав’яна рослинність загоряється і призводить до пожежі лише після тривалої посухи, яка на даний час виникла на території не тільки України.

По лісгоспу понад 600 га хвойних насаджень, в тому числі 120 га в зеленій зоні м.Кропивницький.

Лісова охорона ДП «Компаніївського лісгоспу» проводить рейди по всіх підпорядкованих районах в лісових масивах. Створено мінералізовані смуги понад 20 км. Проведено догляди за мін смугами на площі 200 км, перекрито в’їзди до лісових масивів, зроблено противно-пожежні розриви. Бідою загрожує не тільки кинутий недопалок, розкинуте багаття в лісі при відпочинку, а й навіть кинуте темно-зелене скло, яке, як лінза, сфокусує сонячні промені.

За лічені хвилини вогонь може знищити або пошкодити насадження, що вирощувалися десятиріччями. Тому, шановні громадяни, ідучи на відпочинок, на природу, до лісу, пам’ятайте, що ліс – то тільки друг людини, але й другий дім. І всі ми в ньому повинні підтримувати чистоту, порядок, як це робить кожна людина у власному домі, на подвір’ї.

 

Переглядів: 390 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: