Головна » 2020 » Січень » 9 » Інвентаризація лісів на старті. Законопроєкти стосовно збереження лісів на розгляді у Комітеті природокористування
10:58
Інвентаризація лісів на старті. Законопроєкти стосовно збереження лісів на розгляді у Комітеті природокористування

10 грудня на засіданні Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування, зокрема, розглядалися два питання, що стосуються українських лісів.

Презентуючи народним депутатам «Проєкт Закону про внесення змін до Лісового кодексу України щодо проведення національної інвентаризації лісів» (реєстраційний номер 2379), голова підкомітету лісових ресурсів, об’єктів тваринного та рослинного світу, природних ландшафтів та об’єктів природно-заповідного фонду Юлія Овчинникова зауважила, що згідно з постановою Президента передбачено проведення інвентаризації лісів задля збереження біорізноманіття.

«Слід зазначити, – додала вона,– нещодавно відбувся Секретаріат Бернської Конвенції. І Міністерство енергетики та захисту довкілля України наголосило про те, що більше 100 територій в Україні внесені до «Смарагдової мережі». Тобто до 251 ще понад сотню українських територій додаються до мережі. Безпосередньо лісовий фонд є основною складовою унікальних видів. І наші законодавчі ініціативи максимально спрямовані на те, щоб зберігати лісовий фонд і зробити усе можливе щоб, відслідковування впровадження позитивних реформ».

У пояснювальній записці зазначалося, що обсяг бюджетних коштів, необхідний для проведення національної інвентаризації лісів, визначено в розмірі близько 9 млн грн щорічно, зокрема, два мільйони на утримання постійного персоналу державної спеціалізованої організації та три мільйони – на оплату праці тимчасових працівників, які проводитимуть обстеження лісів.

Після кількох поправок законопроєкт одноголосно прийнято за основу.

Другим питанням на розгляді був «Проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо урегулювання питання видобутку бурштину». Хоч цей законопроєкт безпосередньо і не стосується лісового господарства, але він нагальний тому, що копачі бурштину, які видобувають ці підземні поклади з вітчизняних надр, знищують лісові насадження на ділянках і приводять землю по собі у повну непридатність для майбутніх лісів. До того ж, історія українського бурштину вже залишила по собі кривавий слід від куль.

Дискусію на засіданні Комітету викликало зауваження стосовно оцінки впливу на довкілля. Врешті-решт було прийнято правку, яка зобов’язує брати до уваги ОВД. Законопроєкт № 2240, який у першому читанні набрав 342 голоси депутатів, Комітет рекомендував Верховній Раді за результатами розгляду у другому читанні прийняти в цілому як закон.

Варто зазначити, що цей законопроєкт отримав чималу кількість зауважень та пропозицій – 140! Подані зауваження стосуються всіх його розділів.

Після обговорення першого законопроєкту взяв слово Голова Товариства лісівників України, заві­дувач кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції НУБіП України Юрій Марчук, який запросив членів Комітету 13 грудня на виїзне засідання до Боярської лісової дослідної станції НУБіП. Де буде надана можливість оглянути науково-дослідну лабораторію біотехнології рослин, пожежно-хімічну станцію та систему відеонагляду за лісами, механізми для проведення лісогосподарських заходів, ведення електронного обліку, комплекс із переробки деревини тощо.

Анонсовано також початок інвентаризації лісів.

 

Віталій ГОПКАЛО, газета “Природа і суспільство”

 

Переглядів: 248 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: