Головна » 2020 » Грудень » 31 » Хто вирощує новорічні сосни і молоді ліси ?
20:37
Хто вирощує новорічні сосни і молоді ліси ?

В передноворічний період  професія «лісівник» набуває особливої значимості. Зрозуміло чому, адже  переважна більшість любителів живої новорічної ялинки неодмінно згадує про працівників лісу і шукає площадки продажу новорічних дерев від місцевих  виробників-лісгоспів.

Державне підприємство «Компаніївське лісове господарство» спеціалізується на вирощуванні новорічних дерев сосни кримської, яка щорічно має неабиякий попит серед кропивничан і жителів області.

То ж познайомимо відвідувачів сайту підприємства люди яких спеціальностей працюють у лісгоспі, хто вирощує новорічні дерева і молоді ліси в степовій Кіровоградщині.

Окремий загін лісових кадрів на підприємстві складають працівники державної лісової охорони.  Їх то,власне, і називають лісівниками. Державна лісова охорона має функції контролю за дотриманням встановленого порядку лісокористування, попередження та припинення дій, що можуть зашкодити лісові. До складу державної лісової охорони входить керівник підприємства, головний лісничий, інженери, лісничі, помічники лісничих, майстри лісу та мисливствознавець.

Лісничому відведена визначна і відповідальна роль у організації і забезпеченні комплексу лісогосподарських робіт у ввіреному лісництві. Саме від лісничого залежить якими будуть через 80-100 років створені ним лісові масиви і якими пишними будуть сформовані новорічні дерева на спеціальних плантаціях. Адже він професійно проектує лісові насадження у відповідності до наукових рекомендацій і нормативних документів про породний склад лісів у відповідних лісорослинних умовах.

Досить важливі обов’язки виконує помічник лісничого. На нього покладено ведення технічної документації лісництва.

Безпосередню охорону закріплених кварталів лісу здійснює майстер лісу. За кожним майстром закріплюється лісовий обхід – це в середньому 400 - 500 гектарів лісу. Майстер лісу являється низовою ланкою державної лісової охорони, він є організатором усіх робіт, що проводяться у закріпленому обході. Майстер лісу приймає на зберігання заготовлену в обході від рубок деревину (лісопродукцію), здійснює її облік та відпуск споживачам.

Декілька лісових обходів, у середньому 4-5, об’єднують у майстерську дільницю, якою керує старший майстер лісу. Він організовує і контролює всі лісогосподарські, лісокультурні, лісозахисні  роботи на дільниці, бере активну участь у відведенні лісосік до рубання.

Інженери  лісгоспу планують і контролюють роботу підрозділів по відповідних посадових напрямках.

На головного лісничого лісогосподарського підприємства покладена відповідальність за дотримання державної політики щодо ведення лісового господарства і визначення оптимальних шляхів проведення такої політики.

Всі працівники державної лісової охорони відповідно до своїх посадових обов’язків забезпечують виконання лісогосподарських заходів з охорони лісів від пожеж, браконьєрських рубок та  захисту лісів від пошкодження шкідниками лісу.

Оскільки сучасне лісове господарство виконує значні обсяги механізованих робіт, то в лісгоспі працює  інженер–механік.

Як і будь-яка галузь виробництва, лісове господарство не може обійтися без ретельного обліку і економічного аналізу господарської діяльності. Ці функції  доручені бухгалтерам і економістам підприємства. Посади бухгалтерів наявні також і у лісництвах, де вони здійснюють первинний облік матеріальних цінностей та витрат.

Є в лісгоспі і спеціаліст, який веде облік та оформляє рух кадрів. За вимогою часу появилась професія прес-секретаря, як представника по зв’язках з громадськістю та засобами масової інформації. Роботу керівника  підприємства полегшують секретар та водій.

Крім керівних кадрів в лісовому господарстві працює багато людей робітничих професій. У першу чергу це  лісокультурні робітники, які заготовляють лісове насіння (адже саме з насіння починається ліс), працюють у лісових розсадниках, вирощуючи із насіння сіянці і саджанці лісових порід, висаджують їх на лісомеліоративних площах чи на вирубках, проводять постійний догляд за лісовими культурами до їх змикання.

За лісовими насадженнями до віку 80-100 років (залежно від головної породи )систематично проводяться рубки формування та оздоровлення лісів. Стиглий ліс вирубається суцільно. Цю роботу виконують лісоруби                   ( вальники лісу).

В лісовому господарстві основні роботи – підготовки грунту, садіння сіянців і саджанців, посів насіння, догляд за лісокультурами у міжряддях, звалювання лісу, трелювання, вивезення деревини з лісу повністю механізовано. Тому великий обсяг робіт припадає на такі професії як водії грузових автомобілів, трактористи- машиністи та інші механізаторські кадри.

Такий приблизно перелік лісових посад і професій, який за державним класифікатором налічує близько 30 найменувань. Всього в Компаніївському лісовому господарств станом на 31 грудня 2020 року працює 59 осіб.

Прес-служба ДП «Компаніївський лісгосп»

 

Переглядів: 177 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: