Головна » 2021 » Січень » 22 » Мисливське господарство в зоні діяльності ДП «Компаніївський лісгосп»
16:48
Мисливське господарство в зоні діяльності ДП «Компаніївський лісгосп»

Мисливське господарство є невід’ємною частиною лісового господаства. Тому лісівники активно його розвивають та охороняють. Збільшують видову чисельність фауни, здійснюють комплекс біотехнічних заходів, активно борються з браконьєрством, виховують у мисливців культуру полювання.

ДП «Компаніївський лісгосп» розташований на території Кіровоградського, Новгородківського  та Компаніївського районів. Усі мисливські угіддя цих районів передані в користування Товариству мисливців та рибалок. Тому витрат на ведення мисливського господарства і надходжень від нього Компаніївське лісове господарство немає.

За даними обліку 2020 року мисливської фауни в угіддях зони діяльності Компаніївського лісгоспу угіддях налічувалось: зайців-русаків - 3888 гол., козуль - 276 гол., лисиць - 92 гол.

Працівники лісової охорони Компаніївського лісового господарства протягом 2020 року постійно вживали заходів з охорони державного мисливського фонду та боротьби з браконьєрством. Контроль мисливського господарства у зоні діяльності лісгоспу здійснювали спеціалізовані рейдові бригади, які складаються з працівників державної лісової охорони, користувачів мисливських угідь та правоохоронців.

За результатами проведених у 2020 році  рейдів на порушників складено 10 протоколів, до адміністративної відповідальності притягнуто 10 мисливців.  Здійснені громадянами порушення пов’язані з недотриманням норм Закону України «Про мисливське господарство». Серед виявлених найбільш поширених порушень – відсутність у мисливців документів, полювання в заборонених місцях та в недозволений час. Всього на порушників правил полювання накладено штрафів на суму 1632  грн., стягнуто 1632 тис. грн.

17 січня на Кіровоградщині закінчився сезон полювання 2020/2021. Однак законом дозволено до кінця лютого полювати на вовка та лисицю, відтак користувачі угідь ще проводитимуть організоване полювання на ці види, аби врегулювати їх чисельність і послабити місцями напружену епізоотичну ситуацію щодо сказу. Полювання проводиться за спеціальним дозволом виданим  КОУЛМГ. Нині на черзі  – проведення обліку лісових мешканців.  Рахуватимуть мисливську фауну впродовж січня-лютого. По завершенню обліків користувачі угідь матимуть повну інформацію про те, яка кількість звірини кожного виду  мешкає в їхньому господарстві. Виходячи з цього, вони плануватимуть біотехнічні заходи на рік та обсяги лімітів  добування в наступному мисливському сезоні.

Олександр Дроговоз,

мисливствознавець ДП «Компаніївський лісгосп»

Переглядів: 174 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: