Головна » 2020 » Січень » 23 » Питання протидії незаконним рубкам та нелегальному обігу деревини обговорили під час наради в облдержадміністрації
15:18
Питання протидії незаконним рубкам та нелегальному обігу деревини обговорили під час наради в облдержадміністрації

21 січня в обласній державній адміністрації під керівництвом заступника голови ОДА Максима Калініна відбулась нарада з керівниками структурних підрозділів ОДА й керівниками територіальних органів міністерств та відомств, під час якої було обговорено низку питань, пов’язаних з розв’язанням проблем незаконних рубок лісу та нелегального обігу деревини, функціонуванням в області електронного обліку деревини, а також реалізацією заготовленої деревини виключно на відкритих електронних торгах.

http://lis-kr.gov.ua/uploads/tiny/images/2020/%D1%81%D1%96%D1%87%D0%B5%D0%BD%D1%8C/DSC_3534.JPG

Від лісової галузі в роботі наради взяли участь начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Наталія Ревенко, заступники начальника управління та директори державних лісогосподарських підприємств і ДСДЛ центру «Веселі Боковеньки».

Спільно з лісівниками в нараді брали участь представники Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області, Управління патрульної поліції області, Управління стратегічних розслідувань в області, Управління Служби безпеки України в області, прокуратури Кіровоградської області, Державної екологічної інспекції в області, Знам’янської дистанції захисних лісонасаджень.

 

 

Наталія Ревенко у своєму виступі інформувала про заходи, які вживає державна лісова охорона з метою протидії незаконним рубкам лісу. У 2019 році працівниками лісової охорони проведено 5329 рейдів. Незважаючи на попереджувальну роботу виявлено 23 випадки незаконних рубок, об’єм яких становить 247 куб. метрів, лісовому господарству заподіяно шкоду на суму 2 млн. 87 тис. грн. Працівники лісової охорони затримали дев’ятьох лісопорушників, які завдали шкоди на суму 17,3 тис. грн. Громадянами понесено адміністративну відповідальність. По трьох фактах, де на місці скоєння незаконної рубки було затримано лісопорушників, матеріали направлено до поліції. Найбільше лісопорушень скоїли невстановлені особи, загальний об’єм здійснених ними незаконних рубок 186 куб. метрів, сума заподіяної шкоди – 1,5 мільйона гривень. Матеріали по всіх випадках направлено на розслідування до правоохоронних органів.

Начальник управління наголосила на інформуванні громадськості про рубки, які здійснюються законно, на сайтах обласного управління та лісогосподарських підприємств, зокрема про оприлюднення реєстру лісорубних квитків та заходів з поліпшення санітарного стану лісів.

Невдовзі обласне управління лісового та мисливського господарства та лісгоспи на своїх сайтах оприлюднюватимуть інформацію щодо об’ємів незаконно зрубаної деревини, суми збитків, кількості відкритих кримінальних проваджень та стану їх розслідування.

У своєму виступі начальник Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області Роман Козьяков інформував присутніх про проведення спільно з обласним управлінням лісового та мисливського господарства комплексу заходів щодо забезпечення охорони лісових насаджень та полезахисних лісосмуг на території Кіровоградщини від незаконних рубок та пошкодження шляхом підпалу. Він, зокрема, відзначив, що в 2019 році слідчими підрозділами територіальних відділів та відділень поліції розпочато 88 кримінальних проваджень за вчинення 100 кримінальних правопорушень за фактами незаконної порубки дерев.

Упродовж зазначеного періоду досудове розслідування закінчено у 2 кримінальних провадженнях та обвинувальні акти відносно 3 осіб направлено до суду. Рішення про закриття відповідно до вимог пп. 1 та 2 ст. 284 КПК України прийнято у 32 кримінальних правопорушеннях.

Роман Козьяков додав, що із загальної кількості розпочатих торік кримінальних проваджень станом на кінець року в провадженні без прийнятого рішення перебуває 54 провадження, у 5 з яких особам повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень.

У свою чергу, начальник Головного управління Нацполіції в області вніс пропозиції щодо забезпечення постійного обміну інформацією між обласними управліннями, продовження проведення спільних рейдів та вжиття спільних заходів з протидії незаконним рубкам та нелегального обігу деревини й оприлюднення результатів роботи з даного напрямку в ЗМІ й на веб-сайтах управлінь.

Учасники заходу обговорили стан введення в дію Комплексного плану спільних заходів щодо забезпечення охорони лісових насаджень та полезахисних смуг на території області від незаконних порубок та пошкодження шляхом підпалу, затвердженого розпорядженням голови облдержадміністрації від 18.12.2019 за № 1226-р.

Серед основних його складових, зокрема, здійснення аналізу найбільш масових та поширених місць незаконних порубок, забезпечення постійного моніторингу стану полезахисних смуг, розробка маршрутів рейдів з урахуванням вірогідних місць скоєння правопорушень, оприлюднення телефонів «гарячої лінії» для повідомлень громадянами про лісопорушення, забезпечення постійного проведення спільних рейдів та оприлюднення їх результатів у ЗМІ та на веб-сайтах управлінь, зібрання інформації про нелегальні цехи переробки деревини, розміщені на території населених пунктів, тощо.

Присутні підтвердили необхідність державним органам тісно та оперативно взаємодіяти при попередженні виникнення лісопорушень. За підсумками обговорення зазначених питань заплановано проведення низки спільних заходів. Серед яких, зокрема, щотижневе проведення нарад з обміну інформацією та координації роботи, яка ведеться лісовою охороною та правоохоронцями в напрямку протидії незаконним рубкам лісу та нелегальному обліку деревини.

Крім питання протидії незаконним рубкам на нараді розглядались питання функціонування в області електронного обліку деревини та реалізації постійними лісокористувачами заготовленої деревини виключно на відкритих електронних торгах. Згідно з дорученням прем’єр-міністра України, підключення до системи електронного обліку деревини всіх постійних користувачів необхідно забезпечити до 1 лютого. Як зазначила Наталія Ревенко електронний облік деревини впроваджено всіма лісогосподарськими підприємствами Кіровоградщини ще в 2016 році. За словами Володимира Сокирка, начальника Знам’янської дистанції захисних лісонасаджень, яка також є постійним лісокористувачем, його підприємство не підключене до системи електронного обліку деревини. Найближчим часом це питання буде розглянуто, інформував Володимир Сокирко.

Як наголосила Наталія Ревенко, реалізація лісоматеріалів круглих лісгоспами Кіровоградщини відбувається лише через електронну торговельну систему ДП «ЛІАЦ», а саме через електронні аукціони.

За результатами наради прийнято низку відповідних рішень.

Прес-служба Кіровоградського ОУЛМГ

 

Переглядів: 312 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: