Головна » 2017 » Квітень » 10 » Спалювання стерні загрожує рослинному й тваринному світу
13:48
Спалювання стерні загрожує рослинному й тваринному світу

Вогонь – це один з найнебезпечніших ворогів лісу. В купі з людською недбалістю він може становити смертельну небезпеку для зеленого витвору природи.

Розташування лісових насаджень поруч із землями сільськогосподарського призначення та автомобільними дорогами підвищує небезпеку виникнення й розповсюдження пожеж у лісових масивах. Весняної й осінньої пори на полях відбувається випалювання сухої рослинності, що має тяжкі наслідки для навколишнього середовища. Сільгосппали призводять до забруднення повітря продуктами горіння, завдають шкоду якісному стану ґрунтів, пошкоджують унікальну заповідну рослинність. Внаслідок пожеж гинуть комахи, а також знищуються кладки і місця гніздування птахів, які живуть на землі.

Розповсюдження вогню з прилеглих територій до лісових масивів – ось причина перших спалахів пожеж у весняному лісі. Разом з тим спалювання сухої рослинності, а також стерні та пожнивних рештків на полях заборонено законом. Згідно зі ст. 77 (1) Кодексу про адміністративні правопорушення, випалювання стерні, луків, пасовищ, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу, а так само невжиття особою, яка одержала дозвіл на випалювання зазначеної рослинності або її залишків та опалого листя, заходів щодо своєчасного їх гасіння - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 170 до 340 грн. і на посадових осіб - від 850 до 1190 грн. Ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 340 до 680 грн. і на посадових осіб - від 1190 до 1700 грн.

У зв’язку з настанням пожежонебезпечного періоду лісівники Кіровоградщини звертаються до жителів області з проханням не допускати самовільних палів сухої рослинності поруч із лісами й лісосмугами та, перебуваючи на відпочинку, неухильно дотримуватись Правил пожежної безпеки у лісах.

Прес-служба Кіровоградського ОУЛМГ

Переглядів: 369 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: