Головна » 2021 » Січень » 27 » Значення лісового господарства в економіці регіону розташування Компаніївського лісгоспу і охороні довкілля
14:48
Значення лісового господарства в економіці регіону розташування Компаніївського лісгоспу і охороні довкілля

ДП «Компаніївське лісове господарство» розташоване в центральній частині Кіровоградської області на території Кіровоградського, Компаніївського, Новгородківського, Знам’янського, Долинського адміністративних  районів та м. Кропивницький.

 

  Площа,га
ДП Компаніївський лісгосп -всього 9264
в т.ч. за адмінрайонами  
Кіровоградський  3428
Компаніївський 2379
Новгородківський 2496
Знамянський 341
м. Кропивницький 607
Долинський 13

Лісистість адміністративних районів, на території яких розташований лісгосп коливається від 4 до 5%. Ліси на території району розташовані нерівномірно, зазвичай невеликими відокремленими урочищами.

Споживачами деревини є місцеве населення в зоні діяльності лісгоспу, на експорт та внутрішньо-український ринок деревина не реалізується. Найбільшим попитом користуються дрова паливні.

Господарська діяльність лісгоспу спрямована на збереження, раціональне використання та вирощування високопродуктивних насаджень, забезпечення народного господарства та населення деревиною, використання всіх інших корисних властивостей лісу, створення умов для рекреації та найбільш повної реалізації природозахисних функцій лісу.

Інтенсивність ведення лісового господарства невисока з тієї причини,що лісові масиви мають переважно захисне та рекреаційне призначення. Хоча частка лісового господарства в економіці регіону розташування лісгоспу невелика, проте значення лісових масивів неоціненне.

Лісові урочища лісгоспу розміщені в зоні степу на схилах ярів, балок, вододільних плато, виконують виключно важливу ґрунтозахисну функцію, регулюють поверхневий стік талих і дощових вод захищаючи схили від змивання та розмивання ґрунту. Крім того, ліси в цьому малолісному районі мають важливе санітарно-гігієнічне і естетичне значення, незалежно від того віднесені вони до рекреаційно-оздоровчих чи ні. Одночасно вони є джерелом деревини для місцевих потреб. Лісові насадження, та створена раніше система полезахисних лісових смуг, захищають посіви сільськогосподарських культур від вітрової та водної ерозії, за даними науковців, підвищують врожайність зернових культур на 2-2,5 ц/га.

Основні напрямки розвитку лісового господарства це збереження і підвищення природоохоронних, захисних, санітарно-гігієнічних, естетичних та інших функцій лісу, проведення робіт по залісненню на еродованих земель, забезпечення потреб місцевого населення в деревині.

Крім задоволення потреб народного господарства в деревині і продукції побічних лісових користувань, лісові насадження мають важливе природоохоронне і рекреаційне значення. Ліс здатен зменшувати вплив негативних природних явищ, попереджувати забруднення природного навколишнього середовища і очищати його, сприяти оздоровленню населення та його естетичному вихованню.

Спільність зусиль усіх, хто в тій чи іншій мірі стикається з лісом і користується його благами – ось ті умови, які разом з натхненою творчою працею лісівників, впровадженням досягнень науки і передового досвіду можуть стати основою прогресу в лісовому господарстві.

Лісівники степової Кіровоградщини професійно дбають про ліси, примножують їх, охороняють від пожеж і браконьєрів, захищають від шкідників лісу. Від жителів громад ліси чекають  милостей і захисту.

Державне підприємство «Компаніївське лісове господарство» закликає  краян  до охорони і збереження зеленого оберегу рідного краю!

Прес-служба ДП «Компаніївський лісгосп»

Переглядів: 192 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: