Головна » 2020 » Лютий » 3 » А ви знаєте що таке гали?
09:33
А ви знаєте що таке гали?

Знайомимо вас: гали (від лат., galla – чорнильний горішок), цецидії, локальні паразитичні новоутворення на органах рослин, що формуються внаслідок виділення токсинів різними видами збудників або механічного подразнення рослинних клітин. Відомо близько 15 тис. видів галотвірних організмів. Серед них на особливу увагу заслуговують горіхотвірки (Cynipoidea)– надродина комах ряду перетинчастокрилі (Hymenoptera). Горіхотвірки дають два покоління на рік. Навесні самки, перезимувавши, відкладають яйця у бруньки дубових гілок. У результаті розвиваються маленькі бархатисті гали (назва новоутворень, які є результатом патологічного розростання тканини і листка фіолетового кольору, в яких росте літнє покоління як самців, так і самок).

Після шлюбного польоту самки відкладають яйця в листя дуба. Крихітна личинка починає смоктати сік з тканини листка. Цим викликається бурхливий ріст тканин, і на листкові утворюється «горішок». Цей гал служить притулком для зимуючого покоління горіхотвірок. Зимуюче покоління представлене виключно самками. Самців там немає зовсім.
Використання галів.
Раніше з цих «горішків» виготовлялося чорне якісне чорнило. Тому їх і називали чорнильними горішками. Восени галли опадають разом з листям. Ні в одній частині дерева не міститься стільки дубильних речовин, скільки в дубових горішках. Якщо ви наберете таких горішків і висушите їх (а вони зберігаються роками), то отримаєте дуже міцний і світлостійкий барвник для будь-якої деревини.
Якість чорнил з галів перевірино часом. Рукописні книги, написані багато століть назад, донесли до нас тексти, виконані цим чорнилом, що зберегли свій первісний колір.
Збирають гали у серпні–вересні, оброблюють водяною парою, висушують, після чого вони стають сірими, дуже твердими, з порожниною, де розвивався шкідник служать джерелом отримання танінів, які виявляють в’яжучу, протизапальну, антисептичну дію; використовують у стоматології, хірургії, гомеопатії, дерматології. Настоянку із гал застосовують для полоскання і зрошування ротової порожнини при запаленні слизової оболонки рота й горла, при опіках, кровотечах, для змазування і припікань обморожених місць, зрідка — всередину від діареї, при шлунково-кишкових розладах, отруєннях важкими металами й рослинними отрутами.

 

Керівник шкільного лісництва "Зелена планета" Полтавець С.В.

Переглядів: 431 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: