Головна » 2019 » Грудень » 13 » Запрошуємо колег до обговорення проблемних питань лісового господарства. Чекаємо ваших пропозицій
09:20
Запрошуємо колег до обговорення проблемних питань лісового господарства. Чекаємо ваших пропозицій

Світовий банк у співпраці з Державним агентством лісових ресурсів України провів 2 круглих столи: у Києві і у Львові, де йшлося про проблеми лісового господарства України і виділені 3 основні проблеми, які потребують додаткового обговорення.

Що потрібно, щоб посилити опірність лісів шкідникам і зміні клімату та покращити загальну якість та кількість лісового покриву?

Як земельна реформа та реформа децентралізації можуть вплинути на лісовий сектор? Як зробити цей перехід взаємовигідним для громад та лісів?

Як знайти правильний баланс соціальних, економічних та екологічних потреб у моделі управління лісами?

Розміщаємо презентацію Світового банку на нашому сайті і запрошуємо колег до обговорення зазначених проблем. Як ви бачите шляхи вирішення цих проблем? Свої міркування присилайте на адресу Товариства лісівників України vr-tiu@ukr.net з позначкою *пропозиції, які ми передамо їх в групу Світового банку .

Звіт щодо стану лісового сектору України . Презентація. Огляд викликів і можливостей

Історія питання

• План заходів Групи Світового банку у сфері лісового господарства на 2016–2020 фінансові роки визначає бачення ГСБ та підходи до реалізації глобальних заходів у лісовій сфері.

• У пріоритетних країнах складаються Звіти щодо стану лісового сектору відповідних країн, які містять висхідний аналіз загроз і можливостей, пов'язаних із розвитком лісової галузі.

• Ці Звіти беруться за інформаційну основу для ведення діалогу з країною та обговорення напрямків подальшої співпраці.

• Попередній Звіт щодо стану лісового сектору України було складено у 2006 році.

• У 2008–2018 роках Світовий банк надавав технічну допомогу за:

проєктом ENPI East—FLEG, що фінансувався Європейським Союзом (Східна регіональна програма Європейського інструмента сусідства та партнерства, Програма правозастосування й управління в лісовому секторі) та реалізовувався у два етапи у 2009–2016 роках;

проєктом «Сприяння реформі лісового сектора в Україні» PROFOR (2017–2018 роки).

Реалізація цих заходів допомогла підняти якість суспільного діалогу з питань лісової політики, лісового законодавства, економіки лісу та торгівлі лісом, а також стратегії реформування галузі.

Підхід до Звітів щодо стану лісового сектору

На основі огляду наявної літератури та інформації з публікацій та офіційних джерел, у співпраці з Державним агентством лісових ресурсів України, урахуванням дискусій із численними зацікавленими сторонами: партнерами у сфері розвитку, громадськими організаціями, приватним сектором, галузевими об'єднаннями та науковими колами

Подальші кроки: до кінця січня 2020 року цей Звіт буде доопрацьовано з урахуванням відгуків, одержаних на цій зустрічі, та розповсюджено

Економічний потенціал

Маючи 9,7 млн га лісу, Україна посідає восьме місце в Європі за площею лісів.

Проте, валова додана вартість у розрахунку на гектар лісу становить в Україні лише 56 євро (тоді як у Румунії — 68 євро, а в Польщі — 108 євро)

Незаконна заготівля деревини залишається для країни великою проблемою

*UNECE2015 (ЄЕК ООН, 2015 рік)

Екологічний потенціал

Україна має сильну традицію управління лісами на науковій основі, однак інвентаризація лісів у країні не проводилася з 1996 року.

Плани лісорозведення не виконуються: через бюджетні та інші обмеження з 2010 по 2015 рік ліси було посаджено менш ніж на 15% запланованої площі.

Зростання потреби в санітарних рубках з плином часу.

Зміна клімату ставить під загрозу чималу частину лісів України.

Виклики, пов'язані зі структурою управління

Бачення та стратегія Уряду щодо лісів не сформульовані й не донесені до громадськості

Численні держлісгоспи з розпорошеними територіями здійснення діяльності та обмеженими можливостями для економії за рахунок ефекту масштабу

Держлісгоспи виконують комерційні та правозастосовні функції — така ситуація може призводити до конфлікту інтересів

Децентралізація та передання земель резерву з лісами до ОТГ – нових об’єднань з невеликим попереднім досвідом управління лісами

Як реалізувати потенціал лісових ландшафтів України?

Що можна зробити для збільшення економічного потенціалу галузі: кількості робочих місць і доданої вартості, що виробляється галуззю?

Як забезпечити подальше розширення екологічної користі від лісів для протидії дедалі більшому ризикові зміни клімату?

Яким чином система управління лісовим господарством може забезпечити багатофункціональність лісів відповідно до потреб різноманітних зацікавлених сторін у країні?

Обговорення можливостей і напрямків подальшої роботи

Що потрібно, щоб посилити опірність лісів шкідникам і зміні клімату та покращити загальну якість та кількість лісового покриву?

Як земельна реформа та реформа децентралізації можуть вплинути на лісовий сектор? Як зробити цей перехід взаємовигідним для громад та лісів?

Як знайти правильний баланс соціальних, економічних та екологічних потреб у моделі управління лісами?

Джерело:

https://tlu.kiev.ua/pro-nas/novini-zakhodi/novina/article/zaproshujemo-koleg-do-obgovorennja-problemnikh-pitan-lisovogo-gospodarstva-chekajemo-vashikh-propozicii.html

 

 

Переглядів: 252 | Додав: Юлия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: