Головна » 2019 » Грудень » 05

4 грудня на засіданні Уряду прийнято постанову «Про реалізацію пілотного проекту щодо проведення електронних аукціонів
з продажу окремих партій необробленої деревини».

Пілотний проект триватиме один рік – з квітня 2020 року до квітня 2021 року.

Зазначеною постановою Уряду затверджено Порядок реалізації пілотного проекту.

Яка мета?

Процедури реалізації необробленої деревини потребують нормативного врегулювання. Необхідним є запровадження реалізації лісоматеріалів на внутрішньому ринку з використанням сучасних електронних сервісів, здатних забезпечити належні обсяги продажів за надійною та відкритою процедурою на конкурентних умовах.

Окремо варто звернути увагу на важливість забезпечення транспарентності та загальнодоступності інформації про ринок необробленої деревини в Україні, що дозволить проводити аналітичну роботу з отриманими даними, а в перспективі стане важелем у боротьбі із тіньовим обігом деревини в Україні.

... Читати далі »
Переглядів: 269 | Додав: Юлия | Дата: 05.12.2019 | Коментарі (0)

27 листопада 2019 р. у Верховній Раді України відбулися парламентські слухання на тему: «Пріоритети екологічної політики Верховної Ради України на наступні п’ять років». В слуханнях брали участь народні депутати України, представники центральних і місцевих органів виконавчої влади, громадських і міжнародних організацій, провідні науковці, керівники спеціалізованих установ і підприємств, де обговорювалися питання захисту та раціонального використання природних ресурсів, природоохоронного нагляду, державного моніторингу навколишнього природного середовища, поводження з відходами, охорони біологічного різноманіття, захисту територій об’єктів природно-заповідного фонду, адаптації до глобальної зміни клімату...

Юрій Марчук, Голова Товариства лісівників України, завідувач кафедри ботаніки, дендрології та селекції НУБіП України, говорячи про проблеми лісового господарства, сказав:
«Вперше за останні роки такі екологічні слухання, завдячуючи нашом ... Читати далі »

Переглядів: 267 | Додав: Юлия | Дата: 05.12.2019 | Коментарі (0)

На парламентських слуханнях «Пріоритети екологічної політики Верховної Ради України на наступні п’ять років», 27.11.2019 обговорювали питання захисту та раціонального використання природних ресурсів, природоохоронного нагляду, державного моніторингу навколишнього природного середовища, поводження з відходами, охорони біологічного різноманіття, захисту природних територій об’єктів природно-заповідного фонду, адаптації до глобальної зміни клімату, директор УкрНДІЛГА, член-кореспондент НААН України, професор, доктор с.-г. Віктор Ткач наголосив на необхідності привернення особливої уваги до стану лісів в Україні.

"У сучасних умовах роль лісів набуває статусу одного з ключових природоохоронних чинників, які визначають екологічну безпеку України.
Вже сьогодні відбувається глобальна зміна клімату, яка призводить до масового ослаблення європейських лісів, зокрема – лісів України. За прогнозними моделями, розробленими фахівцями нашого інститут ... Читати далі »

Переглядів: 272 | Додав: Юлия | Дата: 05.12.2019 | Коментарі (0)

В обласному управлінні лісового та мисливського господарства 3 грудня відбулась спільна нарада, під час якої розглянуто питання охорони хвойних молодняків від незаконного вирубування в передноворічний період 2019 року. У нараді взяли участь перший заступник начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Олег Середюк, начальник відділу лісового господарства Лариса Романська, головний спеціаліст – юрисконсульт Тетяна Коваленко, працівники державної лісової охорони, старший державний інспектор з ОНПС Кіровоградської області – завідувач сектором державного екологічного нагляду (контролю) тваринного світу та біоресурсів Олександр Яремчук, начальник відділу охорони публічного порядку управління превентивної діяльності ГУНП в Кіровоградській області Олександр Компанієць.

Учасники наради обговорили питання забезпечння взаємодії лісівників, правоохоронців та екологів при охороні шпилькових насаджень у передноворічний період.

Олег Середюк озн ... Читати далі »

Переглядів: 274 | Додав: Юлия | Дата: 05.12.2019 | Коментарі (0)

http://dklg.kmu.gov.ua/forest/img/publishing/?id=205677

Сьогодні на засіданні Кабінету Міністрів України прийнято постанову Уряду «Про затвердження Порядку проведення моніторингу внутрішнього споживання вітчизняних лісоматеріалів необроблених». Це передбачено у цілі 9.6. «Українці більш ефективно та ощадливо використовують природні ресурси» Програми діяльності Уряду.

Порядок розроблений на виконання Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів». Цим Законом, зокрема, встановлюється обмеження внутрішнього споживання вітчизняних лісоматеріалів необроблених у розмірі 25 мільйонів кубічних метрів на рік.

Затверджений Урядом Порядок визначає механізм проведення моніторингу внутрішнього споживання в ... Читати далі »

Переглядів: 284 | Додав: Юлия | Дата: 05.12.2019 | Коментарі (0)

3-4 грудня в Україні з візитом перебуває делегація Міністерства сільського та лісового господарства Фінляндської Республіки.

Зокрема, 3 грудня фінська делегація відвідала Київську лісову науково-дослідну станцію, де обговорили з українськими лісівниками та науковцями питання обміну інформацією стосовно організації та проведення наукових досліджень.

http://dklg.kmu.gov.ua/forest/img/publishing/?id=205657

Також делегація відвідала Тетерівське лісогосподарське підприємство, де ознайомилася з практикою ведення лісового господарства України.

Окрім того, 4 грудня в Держлісагентстві відбувся круглий стіл у рамках візиту делегації Міністерства сільського та лісового господарства Фінляндської Республіки.

У засіданні, зокрема, взяли участь т.в.о. ... Читати далі »

Переглядів: 264 | Додав: Юлия | Дата: 05.12.2019 | Коментарі (0)

27 листопада відбулась звітно-виборна конференція Федерації профспілок Кіровоградської області. Участь у її роботі взяли голова обласної державної адміністрації Андрій Балонь і голова облради Олександр Чорноіваненко, голова ФПУ Григорій Осовий, соціальні партнери та роботодавці.

Делегатами конференції від лісівничої спільноти були голова обласної організації профспілки працівників лісового господарства Марина Слюсарова та голова первинної профспілкової організації працівників лісового господарства м. Кропивницький Світлана Плохотнюк.

... Читати далі »

Переглядів: 266 | Додав: Юлия | Дата: 05.12.2019 | Коментарі (0)

На офіційному сайті Державного агентства лісових ресурсів України (Напрямки діяльності » Cортиментна структура всіх видів рубок) оприлюднено орієнтовну сортиментну структуру 2020 року від всіх видів рубок по Держлісагентству.

Загалом, у 2020 році орієнтовно заплановано заготовити 13 млн 576 тис. куб. метрів деревини. У тому числі, лісоматеріалів круглих – 6 млн 729 тис. куб. метрів, дров’яної деревини для промислового використання – 3 млн 457 тис. куб. метрів, дров’яної деревини для непромислового використання (дров паливних) – 3 млн 389 тис. куб. метрів.

Окрім того, можна ознайомитися з сортиментною структурою за класами якості деревини, орієнтовною заготівлею від рубок головного користування та формування і оздоровлення лісів.

Довідково.< ... Читати далі »

Переглядів: 261 | Додав: Юлия | Дата: 05.12.2019 | Коментарі (0)

Працівники державної лісової охорони Кіровоградщини постійно здійснюють рейди з охорони державного мисливського фонду та боротьби з браконьєрством. Контроль за проведенням полювання та дотриманням мисливцями правил техніки безпеки здійснюють спеціалізовані бригади.

Нинішнього року державною лісовою охороною проведено 963 рейди. Участь у них брали 2390 чоловік. Перевіряючими було виявлено 79 випадків порушення правил полювання. У всіх випадках мисливці виходили за здобиччю без документів, визначених статтею 14 Закону України «Про мисливське господарство та полювання». На порушників накладено адміністративних штрафів у сумі 15079 грн., цими особами сплачено 14059 грн.

Нагадуємо, у Кіровоградській області триває мисливський сезон 2019/20 років. Нині дозволяється полювати одразу на три види мисливських тварин: пернату дичину, парнокопитних та хутрового звіра. Полювати можна по середах, суботах та неділях – на пернатих і парнокопитних і лише по неділях & ... Читати далі »

Переглядів: 248 | Додав: Юлия | Дата: 05.12.2019 | Коментарі (0)

Президент України Володимир Зеленський відзначив лісівників державними нагородами України з нагоди 28-ї річниці підтвердження всеукраїнським референдумом Акта проголошення незалежності України 1 грудня 1991 року.

Зокрема, за значний особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток Української держави, вагомі трудові досягнення, багаторічну сумлінну працю:

орденом княгині Ольги III ступеня нагороджено СВЯТЕЦЬКУ Аллу Василівну – завідувача сектору Державного агентства лісових ресурсів України;

присвоєно почесне звання «ЗАСЛУЖЕНИЙ ЛІСІВНИК УКРАЇНИ» ЗОГИЮ Олександру Петровичу – лісничому Ріпкинського лісництва державного підприємства «Добрянське лісове господарство», Чернігівська область.

Джерело:

... Читати далі »

Переглядів: 243 | Додав: Юлия | Дата: 05.12.2019 | Коментарі (0)

Кабінет Міністрів України оголосив конкурс на зайняття посади першого заступника Голови Державного агентства лісових ресурсів.

Відповідно до розпорядження Уряду, конкурс оголошується з 1 грудня 2019 року.

Джерело: http://dklg.kmu.gov.ua/forest/control/uk/publish/article;jsessionid=F84BCB3BB06D40D8E7233158059C52DE.app1?art_id=205510&cat_id=32888

Переглядів: 269 | Додав: Юлия | Дата: 05.12.2019 | Коментарі (0)

Розпорядженням Уряду тимчасово, до призначення в установленому порядку Голови Державного агентства лісових ресурсів України, покладено виконання обов’язків Голови Державного агентства лісових ресурсів України на начальника юридичного відділу зазначеного Агентства Дудку Віталія Петровича.

Текст розпорядження КМУ за посиланням:

https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-tihasove-pokladennya-vikonannya-a1145r?fbclid=IwAR3rerpSwurqGS_Vxnwvtk1kY_SMiEJTu4jGxE1WNgQnBuOZ_I2ClDFs0Ms

Переглядів: 262 | Додав: Юлия | Дата: 05.12.2019 | Коментарі (0)

03.12.2019 відбулося спільне засідання робочої групи Держлісгентства та Держпраці щодо напрацювань пропозицій до проекту Міжнародної організації праці (МОП) «Безпечна і здорова праця у ланцюжку постачання в лісовому господарстві України», направленого на покращення стану безпеки і здоров’я на роботі у лісовій галузі.

Про розроблення концепції проекту доповів його менеджер ЄС-МОП Антоніу Сантуш.

Генеральний директор державного підприємства «Лісогосподарський інноваційно-аналітичний центр» Держлісагентства Віктор Мельниченко зробив презентацію системи електронного обліку деревини в контексті подолання незадекларованої праці в лісовому господарстві.

Головною метою проекту є відкриття інформації про бригади працівників, які здійснюють заготівлю деревини у лісі.

Зазначимо, що проект МОП «Безпечна і здорова праця у ланцюжку постачання в лісовому господарстві України» покликаний максимально наблизити національні стан ... Читати далі »

Переглядів: 257 | Додав: Юлия | Дата: 05.12.2019 | Коментарі (0)

З грудня відбулось засідання колегії Кіровоградського обласного управління лісового та мисливського господарства на якому розглядались питання стану обліку лісів, результати інвентаризації лісокультурних обєктів та осінньої ревізії лісових обходів.

На засідання колегії були запрошені директори, головні лісничі, лісничі та голови профкомів усіх лісогосподарських підприємств області. ДП «Компаніївський лісгосп» на колегії представляли – директор Олександр Слюсаренко, головний лісничий Володимир Вовк, лісничі Сергій Галушка, Андрій Бабичевський , Сергій Панчак та голова профкому Ірина Артемєва.

З 2011 року загальна площа земель лісового фонду, наданих у постійне користування лісгоспам, збільшилась на 4928,9 га і становить 129 475 га. Упродовж 2019 року підприємствами до складу лісового фонду прийнято ... Читати далі »

Переглядів: 262 | Додав: Юлия | Дата: 05.12.2019 | Коментарі (0)